Szparagi nie wymagają wydziwiania, bo upieczone lub ugotowane z dodatkiem soli są i tak dobre. Dobrze skomponowana sałatka ze szparagami jest świetna na obiad w upalny dzień.
Użyłam w niej pomelo ale tylko dlatego, że akurat dzień wcześniej obrałam całe i jeszcze zostało w pudełku (co jest warte polecenia dla wiecznie niemających czasu). Do szparagów super pasuje pomarańcza albo truskawki!!! Szparagi z truskawkami to coś, czego nie można nie zrobić w sezonie szparagowym.
Pieczone buraczki też trzymam w lodówce na wszelką ewentualność, więc przygotowanie tej sałatki zajęło mi tyle czasu ile potrzeba było szparagom, żeby się upiec w piekarniku. Jeśli nie macie pod ręką pieczonych buraczków to nie rezygnujcie z tej sałatki. Po prostu ich nie dodawajcie :-). Dodatek buraczków sprawia, że danie będzie bardziej sycące ale szparagi z pomarańczami i orzechami smakują wyśmienicie również bez buraczków.
Szparagowa sałatka z buraczkami i cytrusami
porcja dla 2 osób
- pęczek zielonych szparagów
- 6 małych pieczonych buraków
- 2 pomarańcze lub 1 słodkie pomelo albo miska truskawek
- garść orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki płatków chili – opcjonalnie
- natka pietruszki do posypania
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub sosu vinaigrette
- sól morka w płatkach – 1/3 łyżeczki
- Piekarnik nagrzać do 180oC. Może być jedynie górna półka.
- Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Wypłukać.
- Szparagi ułożyć na blaszce lub płaskim naczyniu do pieczenia na papierze do tego przeznaczonym. Spryskać lekko oliwą i posypać solą.
- Wstawić do piekarnika na 8 minut.
- Buraczki obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki, jak kto woli.
- Pomarańcze lub pomelo obrać i podzielić na cząstki. Truskawki w całości albo w połówkach.
- Upieczone szparagi ułożyć na talerzu razem z pozostałymi składnikami. Posypać natką.
Smacznego