Tortilla z pieczarkami, fasolą i batatem jest po prostu fantastyczna. Bardzo ważne jest dobre doprawienie farszu. To samk z meksykańskim twistem. Batat z płatkami drożdżowymi w roli sosu do smarowania tortilli dodają umamicznego posmaku. Jest inaczej.
Jakiś czas temu zamówiłam w wege barze wrapa, który był wysmarowany batatem i wypełnienie miał z warzyw doprawionych ostro curry. Pycha. Bardzo za mną chodził ten pomysł z batatem. Chciałam jednak zrobić coś bardziej uniwersalnego, żeby moja rodzina też zjadła. I curry u nas gości dość często, a nie chcę się nabawić curry-wstrętu.
To była droga do wege tortilli z pieczarkami. Pieczarki są mocno paprykowe z wyraźnie wybijającą się papryką wędzoną. To ona robi ‘meksykańską’ robotę. Dzięki temu wszystko przypomina farsz o smaku BBQ. Same pieczarki to trochę za cienko, jeśli chodzi o sycący posiłek, dlatego czerwona fasola jest niezbędna w tym daniu.
Pamiętajcie, że batat będzie potrzebny pieczony. Ja często piekę bataty na zapas, a potem mrożę. Nie boli mnie potem pieczenie jednego batata.
U mnie wszystko smakowało nawet tym, którzy podawanie dań meksykańskich bez mięsa uważają za barbarzyństwo. Wiem, że będę powtarzać często.
Jesli macie ochote poznać batata w innej roli, to gorąco polecam wypróbowanie pieczonego batata podawanego z jogurtem i owocami. U mnie żadna zima bez tego nie mija. Warte grzechu są też Mufiny z batata z parmezanem i makiem.
Tortilla z pieczarkami, fasolą i batatem
Porcja na 2 osoby
- 2 tortille pełnoziarniste
- 500 g pieczarek
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki chili
- 4 łyżki czerwonej fasoli
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 nieduży batat (pieczony)
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- papryczka chili
- sól, pieprz
- Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy 2-3 minuty i dorzucamy pieczarki. Smażymy mieszając aż pieczarki odparują płyn i zaczną się ładnie przyrumieniać.
- Dodajemy do nich syrop klonowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy i cały czas podsmażamy na niewielkim ogniu. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy fasolę i kukurydzę i trzymamy na patelni jeszcze 1-2 minuty aż składniki się podgrzeją.
- Upieczonego i ostudzonego batata rozgniatamy widelcem razem z płatkami drożdżowymi.
- Tortille smarujemy batatem. Na połowę tortilli wykładamy farsz, na to pokrojoną świeżą papryczkę chili (dla ostrości). Składamy nieposmarowaną połową. Smażymy na suchej patelni lub grillujemy przez 2-3 minuty.
- Podpieczoną tortillę przekrawamy na pół. Pyszne samo, ale wyśmienite z salsą pomidorową.