Tortilla z pieczarkami, fasolą i batatem jest po prostu fantastyczna. Bardzo ważne jest dobre doprawienie farszu. To samk z meksykańskim twistem. Batat z płatkami drożdżowymi w roli sosu do smarowania tortilli dodają umamicznego posmaku. Jest inaczej.

Jakiś czas temu zamówiłam w wege barze wrapa, który był wysmarowany batatem i wypełnienie miał z warzyw doprawionych ostro curry. Pycha. Bardzo za mną chodził ten pomysł z batatem. Chciałam jednak zrobić coś bardziej uniwersalnego, żeby moja rodzina też zjadła. I curry u nas gości dość często, a nie chcę się nabawić curry-wstrętu.

To była droga do wege tortilli z pieczarkami. Pieczarki są mocno paprykowe z wyraźnie wybijającą się papryką wędzoną. To ona robi ‘meksykańską’ robotę. Dzięki temu wszystko przypomina farsz o smaku BBQ. Same pieczarki to trochę za cienko, jeśli chodzi o sycący posiłek, dlatego czerwona fasola jest niezbędna w tym daniu.

Pamiętajcie, że batat będzie potrzebny pieczony. Ja często piekę bataty na zapas, a potem mrożę. Nie boli mnie potem pieczenie jednego batata.

U mnie wszystko smakowało nawet tym, którzy podawanie dań meksykańskich bez mięsa uważają za barbarzyństwo. Wiem, że będę powtarzać często.

Jesli macie ochote poznać batata w innej roli, to gorąco polecam wypróbowanie pieczonego batata podawanego z jogurtem i owocami. U mnie żadna zima bez tego nie mija. Warte grzechu są też Mufiny z batata z parmezanem i makiem.

Tortilla z pieczarkami, fasolą i batatem

Porcja na 2 osoby

  • 2 tortille pełnoziarniste
  • 500 g pieczarek
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki chili
  • 4 łyżki czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 nieduży batat (pieczony)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • papryczka chili
  • sól, pieprz
  1. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy 2-3 minuty i dorzucamy pieczarki. Smażymy mieszając aż pieczarki odparują płyn i zaczną się ładnie przyrumieniać.
  3. Dodajemy do nich syrop klonowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy i cały czas podsmażamy na niewielkim ogniu. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Dodajemy fasolę i kukurydzę i trzymamy na patelni jeszcze 1-2 minuty aż składniki się podgrzeją.
  5. Upieczonego i ostudzonego batata rozgniatamy widelcem razem z płatkami drożdżowymi.
  6. Tortille smarujemy batatem. Na połowę tortilli wykładamy farsz, na to pokrojoną świeżą papryczkę chili (dla ostrości). Składamy nieposmarowaną połową. Smażymy na suchej patelni lub grillujemy przez 2-3 minuty.
  7. Podpieczoną tortillę przekrawamy na pół. Pyszne samo, ale wyśmienite z salsą pomidorową.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.