Wiosenna, kolorowa sałatka z bobu i pomidorków. Sezonowe najlepsze, więc dopóki bób młody, korzystajmy. Bób jak i inne rośliny fasolowate ma dużo białka.### Taka sałatka jest bardzo dobrym pomysłem na lekki obiad, albo do zabrania do pracy. Ma też sporo witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, więc tym bardziej świetnie sprawdzi się w pracy. Można się tym fajnie najeść i tą zaletę powinny go wykorzystać osoby, które chcą stracić parę kilo.
W bobie jest wyjątkowo dużo kwasu foliowego potrzebnego do prawidłowego rozwoju płodu, więc jeśli coś jest na rzeczy, to śmiało zajadajcie.
Sałatka z bobu i pomidorków z kuminem
- 300 g. świeżego bobu
- 250 g. pomidorków
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 łyżeczka ziaren kuminu lub kminku, jeśli ktoś nie ma
- 2-3 cebulki dymki
- sok z 1 cytryny, niedużej
- garść natki pietruszki albo kolendry
- 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Bób wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody i gotować ok. 5 minut. Przestudzić i obrać ze skórki (no niestety).
- Pomidorki przekroić na pół. Z papryczki usunąć nasiona i drobniutko posiekać. Natkę albo kolendrę umyć i drobno posiekać. Dymkę posiekać.
- Ziarna kuminu uprażyć na suchej patelni, a potem ugnieść (ale nie ubijać na miazgę) w moździerzu, albo po prostu jakimś sprytnym tłuczkiem.
- Do miski wrzucić obrany bób, pomidorki, papryczkę, natkę, dymkę, kumin i wymieszać.
- Dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego