


Kobieta kobiecie, małpą i żmiją. I ja się pytam, dlaczego?
Jako dieta po 40ce obserwuję różne grupy FB, które są powiązane z dojrzałością, kobiecością i problemami w pewnym wieku. Z różnych zakamarków fejsbuka wyłaniają się grupy, które pokazują, że w dojrzałym wieku można robić fascynujące rzeczy, zmieniać się, zaczynać od...
Szparagi dobre na seks, odchudzanie i nie tylko
Szparagi na seks Z tym seksem, to nie jest żart. Szparagi uważa się za afrodyzjak, chociaż wyjaśnienie tego fenomenu naukowcy, jak zwykle obdarli z magii. Udowodniono po prostu, że dzięki dużej zawartości witaminy B6 i kwasu foliowego (tak, tego...
Zorganizuj się z gotowaniem. 5 dobrych sposobów + darmowy jadłospis na 7 dni
Spontaniczna aktywność fizyczna jest wtedy, gdy idziemy na przystanek, robimy zakupy, sprzątamy, odwiedzamy rodziców, idziemy do kina, na pocztę, na spotkanie. To taka aktywność, kiedy bawimy się dziećmi, z wnukami i przygotowując się na przyjście gości, oprócz...
Produkty z ciemnej mąki są zdrowsze od tych z białej ale czy dla każdego
Biała mąka i jej produkty (pieczywo, makaron, ciasta, ciastka) to węglowodany przetworzone. Kiedy ziarno pszenicy jest przerabiane na mąkę, usuwa się z niego całą zewnętrzną łuskę i zarodek, żeby dorwać się do bielma. Z bielma, czyli najbardziej...
Jak zadbać o odporność organizmu. Produkty i przepisy
Budowanie odporności organizmu to proces dla długodystansowców. Ale jeśli już mamy sytuację awaryjną, to zamiast robić w domu na czas kwarantanny zapasy kiełbasy i boczku, warto postawić na trochę inny asortyment. Z wyjątkiem witaminy D wszystko, co...
Top 8 najlepszych produktów dla facetów po 40ce
Potrafisz wbiec bez zadyszki, co drugi stopień na 3 piętro jak wtedy, gdy miałeś 20 lat? Wytrzymasz bez problemu 30 minut intensywnej gry w piłkę nożną z dzieciakami i nie trzeba cię potem reanimować? No właśnie. Po 40ce dużo rzeczy się zmienia, ale to nie znaczy, że...
Czerwona kapusta kiszona. O zaletach i sposobach podawania
Czerwona kapusta – ma wszystkie zalety białej, a dodatkowo jeszcze kilka, mało znanych, zdrowych tajemnic. W porównaniu ze swoją białą siostrą dostarczy nam prawie dwa razy więcej witaminy C i niemal dziesięć razy więcej witaminy A. To prawdziwy skarb dla...
Czy cukier kokosowy jest zdrowszy od białego?
Walkę z ograniczeniem cukru, uważam za jedną z najtrudniejszych. Cukier jest pierwszą naszą myślą, kiedy jesteśmy głodni, nieszczęśliwi, szczęśliwi, albo gdy się nudzimy. Wszystko czego pragniemy, to żeby było słodko i bez poczucia winy. Ale...
Dżemy. Słodkie, smaczne a czy zdrowe?
Dżem, czyli owoce z cukrem i to z dużą ilością. Specjalne rozporządzenie reguluje minimalną ilość owoców jakiej należy użyć do przemysłowej produkcji dżemów. Na 100g. dżemu musi być minimum 35 g. owoców. Reszta to cukier, który jest niezbędny do konserwacji...
Co zyskamy jedząc kiszonki?
Naturalnie fermentowana żywność zapewnia nam przede wszystkim ogromną dawkę pożytecznych bakterii, probiotyków. Te pożyteczne mikroorganizmy mieszkają głównie w naszym dolnym odcinku pokarmowym, a nauka nie kryje entuzjazmu z powodu ostatnich badań nad wpływem flory...
Czy detoks działa?
Detoks, odtruwanie, oczyszczanie organizmu, usuwanie toksyn. Ich popularność nie słabnie od lat. Czy słusznie? Czy detoks może nam w czymś pomóc? Co sprawia, że w ogóle ten temat zaczyna nas interesować? Dlaczego rozglądamy się za detoksem? Bo czujemy się do kitu....
Dieta wegańska – korzyści i zagrożenia
Wege nie dla każdego znaczy to samo. Wegetarianie nie jadają mięsa, ale inne produkty pochodzenia zwierzęcego są w ich menu (jaja, mleko i jego przetwory). To ogólna zasada. Jedni jadają ryby, inni nie. Odcieni wegetarianizmu jest wiele, ale nie będę się...
Czy owoce tuczą, a może pomagają schudnąć?
Lato. Cudowny, fantastyczny owocowy sezon. Nie wiadomo w co wbić zęby: truskawki, morele, czereśnie, wiśnie, porzeczki, agrest, jagody, maliny. Nic tylko jeść. Ale zaraz. Owoce są słodkie. A dlaczego są słodkie? Bo mają cukier. Cukier jest zły, bo od niego się tyje....
Nie bądź dzbanem, jedz strączki
Rośliny strączkowe sa bardzo odżywcze, można z nich przygotować bardzo smaczne i różnorodne przepisy, a do tego są mało kaloryczne i niedrogie. Warto poświęcić im więcej uwagi. Są dla nas bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść rośliny stączkowe? Mają dużo białka, a przy...
Ciecierzyca na super zdrowie. 5 powodów dla których warto jeść więcej ciecierzycy
Moda na ciecierzycę całe szczęście nie mija. Jest z rodziny roślin strączkowych i zalicza się do tzw. ‘nutrient-dense food’, czyli ma w sobie bardzo dużo różnorodnych składników odżywczych zarówno tych makro jak i mikro. Ciecierzycę spopularyzowała u nas turystyka do...
Mleko – bać się, czy pić?
Żaden dorosły ssak nie pije mleka. To jeden z bardziej popularnych argumentów przeciwników mleka. A zatem, skoro nawyki żywieniowe innych ssaków mają być dla nas wyznacznikiem słusznych wyborów żywieniowych, to czy jakikolwiek inny dorosły ssak pija np. kawę albo...
6 powodów, dla których warto jeść orzechy oraz 1 sekret
Z biologicznego punktu widzenia orzechy to owoce. Wyjątkiem są … orzeszki ziemne, które są warzywami strączkowymi, ale ze względu na zbliżoną wartość odżywczą, wymienia się je w jednym rzędzie z orzechami. Orzechy są bogate w składniki odżywcze Mają pod...
Czego NIE JEŚĆ od dziś. Top 6
Moja lista rzeczy mało wartościowych, szkodliwych dla zdrowia, z którymi bez żalu i jak najszybciej warto się pożegnać. To typowo sztuczne jedzenie, bez którego możemy się z powodzeniem obejść, a korzyści dla zdrowia i urody – bezcenne. Już samo odstawienie...