Tego typu przepisy to bardzo dobry sposób na wprowadzenie do swojej diety większej różnorodności i ilości warzyw. W tej prostej zielonej szakszuce jest cukinia, por, brokuł i natka pietruszki. Wspaniały zestaw.

Szakszukę można zrobić na niemal każdych warzywach, w dowolnym kolorze.  

Bardzo polecam odkładanie do pudełka w lodówce resztek warzyw. To moja sprawdzona metoda. Można je od razu posiekać albo zetrzeć na tarce i trzymać w lodówce w pojemniku, wtedy będzie jeszcze szybciej. Takie zbieranie resztek sprawia, że nie trzeba specjalnie planować i przymierzać się do szakszuki. Po prostu, zostało ci trochę różnych warzyw? Zrób na śniadanie szakszukę.

To jest dokładnie powód, dla którego powstała moja szakszuka. Zostało mi trochę cukinii i kawałek brokułu. Nie miałam ochoty na cebulę, więc dołożyłam zamiast niej pora. A jajka zawsze mam w lodówce.

Inne dodatki do zielonej szakszuki: szpinak, jarmuż, zielona papryka, kiełki, wodorosty, bazylia, kolendra, mięta.

Takie śniadanie dostarcza 380 kcal i ma niski ładunek glikemiczny (policzone razem z pieczywem). Kompozycja warzywa + jajka + zdrowa tłuszcza jest bardzo wartościowa odżywczo i pięknie, na długo nasyca.

Dla mnie ważne jest 20 g białka dostarczonego wraz z takim śniadaniem. Po 40ce troska o białko w diecie jest szczególnie ważna. Oprócz dłuższego nasycenia, wspierania przemiany materii, białko pomaga chronić naszą masę mięśniową. Tracimy ją wraz z wiekiem i dlatego też (z wiekiem) potrzebujemy mniej kalorii, żeby utrzymać zdrową wagę. To ‘przegapienie’ tego faktu sprawia, że kobiety między 40 a 55 rokiem życia przybierają na wadze, chociaż nic się nie zmienia w ich sposobie odżywiania. W głównych posiłkach dorosłej kobiety powinno się znaleźć 20-30 g białka.

Szakszuka to idealne danie na sobotnie lub niedzielne rozpoczęcie dnia. Nie wymaga zbyt dużo czasu a wygląda przepięknie i jest inna od codziennych, szybkich śniadań. Warto celebrować każdy kęs, rozmazać sobie żółtko na tej ślicznej zieleninie i poklepać się w myślach po ramieniu za to, że tak smacznie i wartościowo zaczynamy nowy dzień.

Doceniajmy dobre jedzenie i siebie samych za to, że chciało nam się wysilić, żeby to zrobić. To jest właśnie dbanie o siebie.

Zielona szakszuka z cukinią i porem

Porcja dla 1 osoby

  • 2 jajka
  • brokuł, kilka różyczek
  • 1/3 pora, biała część
  • ½ cukinii
  • sól
  • pieprz
  • papryczka chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • 1 kromka razowego, żytniego chleba

  1. Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Brokuł podziel na małe części. Pora pokrój na plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora i brokuł. Podsmażaj mieszając przez ok. 1-2 minuty. Dodaj cukinię. Posól i mieszając podsmażaj aż wszystkie warzywa trochę zmiękną. Warto robić to na małym ogniu przez ok. 3 minuty pod przykryciem.
  3. Zrób w warzywach miejsca na jajka. Wbij jajka, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Trzymaj na ogniu aż się zetną. Udekoruj posiekaną papryczką chili.

Smacznego

.

Przepisy na wege pasty do chleba dieta po 40ce

Ebook “Pasty kanapkowe” to 23 przepisy na warzywne pasty do chleba, które w pyszny sposób urozmaicą Twoje kanapki.

  • Każdy przepis to lista składników oraz czytelny sposób wykonania.
  • Na końcu przepisu zamieściłam dodatkowe informacje o walorach konkretnego dania oraz możliwościach innego wykorzystania pasty (np. do makaronu).
  • Produkty do past kanapkowych kupisz bez probemu w swoim sklepie.
  • Przepisy nie są skomplikowane. Nie będzie potrzeby używania maszynki do mielenia, niczego nie trzeba piec.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.