Tego typu przepisy to bardzo dobry sposób na wprowadzenie do swojej diety większej różnorodności i ilości warzyw. W tej prostej zielonej szakszuce jest cukinia, por, brokuł i natka pietruszki. Wspaniały zestaw.
Szakszukę można zrobić na niemal każdych warzywach, w dowolnym kolorze.
Bardzo polecam odkładanie do pudełka w lodówce resztek warzyw. To moja sprawdzona metoda. Można je od razu posiekać albo zetrzeć na tarce i trzymać w lodówce w pojemniku, wtedy będzie jeszcze szybciej. Takie zbieranie resztek sprawia, że nie trzeba specjalnie planować i przymierzać się do szakszuki. Po prostu, zostało ci trochę różnych warzyw? Zrób na śniadanie szakszukę.
To jest dokładnie powód, dla którego powstała moja szakszuka. Zostało mi trochę cukinii i kawałek brokułu. Nie miałam ochoty na cebulę, więc dołożyłam zamiast niej pora. A jajka zawsze mam w lodówce.
Inne dodatki do zielonej szakszuki: szpinak, jarmuż, zielona papryka, kiełki, wodorosty, bazylia, kolendra, mięta.
Takie śniadanie dostarcza 380 kcal i ma niski ładunek glikemiczny (policzone razem z pieczywem). Kompozycja warzywa + jajka + zdrowa tłuszcza jest bardzo wartościowa odżywczo i pięknie, na długo nasyca.
Dla mnie ważne jest 20 g białka dostarczonego wraz z takim śniadaniem. Po 40ce troska o białko w diecie jest szczególnie ważna. Oprócz dłuższego nasycenia, wspierania przemiany materii, białko pomaga chronić naszą masę mięśniową. Tracimy ją wraz z wiekiem i dlatego też (z wiekiem) potrzebujemy mniej kalorii, żeby utrzymać zdrową wagę. To ‘przegapienie’ tego faktu sprawia, że kobiety między 40 a 55 rokiem życia przybierają na wadze, chociaż nic się nie zmienia w ich sposobie odżywiania. W głównych posiłkach dorosłej kobiety powinno się znaleźć 20-30 g białka.
Szakszuka to idealne danie na sobotnie lub niedzielne rozpoczęcie dnia. Nie wymaga zbyt dużo czasu a wygląda przepięknie i jest inna od codziennych, szybkich śniadań. Warto celebrować każdy kęs, rozmazać sobie żółtko na tej ślicznej zieleninie i poklepać się w myślach po ramieniu za to, że tak smacznie i wartościowo zaczynamy nowy dzień.
Doceniajmy dobre jedzenie i siebie samych za to, że chciało nam się wysilić, żeby to zrobić. To jest właśnie dbanie o siebie.
Zielona szakszuka z cukinią i porem
Porcja dla 1 osoby
- 2 jajka
- brokuł, kilka różyczek
- 1/3 pora, biała część
- ½ cukinii
- sól
- pieprz
- papryczka chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 1 kromka razowego, żytniego chleba
- Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Brokuł podziel na małe części. Pora pokrój na plasterki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora i brokuł. Podsmażaj mieszając przez ok. 1-2 minuty. Dodaj cukinię. Posól i mieszając podsmażaj aż wszystkie warzywa trochę zmiękną. Warto robić to na małym ogniu przez ok. 3 minuty pod przykryciem.
- Zrób w warzywach miejsca na jajka. Wbij jajka, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Trzymaj na ogniu aż się zetną. Udekoruj posiekaną papryczką chili.
Smacznego
.

Ebook “Pasty kanapkowe” to 23 przepisy na warzywne pasty do chleba, które w pyszny sposób urozmaicą Twoje kanapki.
- Każdy przepis to lista składników oraz czytelny sposób wykonania.
- Na końcu przepisu zamieściłam dodatkowe informacje o walorach konkretnego dania oraz możliwościach innego wykorzystania pasty (np. do makaronu).
- Produkty do past kanapkowych kupisz bez probemu w swoim sklepie.
- Przepisy nie są skomplikowane. Nie będzie potrzeby używania maszynki do mielenia, niczego nie trzeba piec.