Wiecie dlaczego ta zupa jest bazyliowa a nie batatowa? Bo to duża ilość bazylii decyduje o końcowym smaku zupy. Świeżą bazylię dodaje się już po ugotowaniu i potem miksuje. Nie dajcie się zwieść. To nie jest zwyczajna zupa krem z batatmi i mleczkiem kokosowym. Kolejna smakowa niespodzianka w składzie to wędzona papryka. To sprawia, że z każdą łyżką zupy znikającą w naszych ustach, zaczynasz się uśmiechać coraz szerzej. Orzeźwiająca bazylia, słodki ziemniak i przydymiona papryka – jest ciekawiej, inaczej.
Bataty nasycają a tofu podkręca białko. W rezultacie mamy nie dość, że pyszną, to jeszcze do tego bardzo wartościową zupę. I kolejna zaleta – to zupa do zrobienia naprawdę szybko.
Jeśli nie jesteście fanami tofu, do zupy można wrzucić kilka kostek fety, mozzarelli albo sera korycińskiego.
Lubię jeść kolorowo, bo wtedy intuicyjnie dostarczam sobie witamin i minerałów ze wszystkich grup. Pomarańczowy batat to świetne źródło witaminy A w formie beta karotenu. Witamina A jest świetna na wzrok oraz kondycję skóry i włosów. Jest też jednym z najlepszych antyoksydantów, co sprawia, że prewencję nowotworową mam zapewnioną.
Jednym z moich ulubionych sposobów na słodkiego ziemniaka jest batat pieczony podawany z jogurtem i granatem. Niezmiennie polecam również muffinki batatowe z parmezanem, trudno im się oprzeć.
Zupa bazyliowa z batatami i tofu
przepis na 3 porcje
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ cebuli, drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- ok. 300 g batatów, czyli słodkich ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
- 1 duża puszka mleczka kokosowego
- sos tabasco lub inny ostry ulubiony
- 150 ml wody lub bulionu
- ¾ łyżeczki wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- garść liści bazylii
- 200 g tofu
- W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, podsmażaj mieszając ok. 2 minut a potem czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- Do rondelka dodaj pokrojone bataty, mleczko kokosowe, wodę, wędzoną paprykę i sól.
- Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, aż ziemianki będą dobrze ugotowane.
- Dopraw sosem tabasco, stopniowo, żeby nie przesadzić.
- Odstaw z ognia, dodaj poszarpane listki bazylii i zmiksuj ręcznym blenderem.
- Postaw zupę jeszcze przez chwilę na ogniu i dodaj pokrojone w kostkę tofu, trzymaj ok. 2 minut na małym ogniu, tylko do momentu, aż tofu się ogrzeje.