Wiecie dlaczego ta zupa jest bazyliowa a nie batatowa? Bo to duża ilość bazylii decyduje o końcowym smaku zupy. Świeżą bazylię dodaje się już po ugotowaniu i potem miksuje. Nie dajcie się zwieść. To nie jest zwyczajna zupa krem z batatmi i mleczkiem kokosowym. Kolejna smakowa niespodzianka w składzie to wędzona papryka. To sprawia, że z każdą łyżką zupy znikającą w naszych ustach, zaczynasz się uśmiechać coraz szerzej. Orzeźwiająca bazylia, słodki ziemniak i przydymiona papryka – jest ciekawiej, inaczej.

Bataty nasycają a tofu podkręca białko. W rezultacie mamy nie dość, że pyszną, to jeszcze do tego bardzo wartościową zupę. I kolejna zaleta – to zupa do zrobienia naprawdę szybko.

Jeśli nie jesteście fanami tofu, do zupy można wrzucić kilka kostek fety, mozzarelli albo sera korycińskiego.

Lubię jeść kolorowo, bo wtedy intuicyjnie dostarczam sobie witamin i minerałów ze wszystkich grup. Pomarańczowy batat to świetne źródło witaminy A w formie beta karotenu. Witamina A jest świetna na wzrok oraz kondycję skóry i włosów. Jest też jednym z najlepszych antyoksydantów, co sprawia, że prewencję nowotworową mam zapewnioną.

Jednym z moich ulubionych sposobów na słodkiego ziemniaka jest batat pieczony podawany z jogurtem i granatem. Niezmiennie polecam również muffinki batatowe z parmezanem, trudno im się oprzeć.

Zupa bazyliowa z batatami i tofu

przepis na 3 porcje

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • ok. 300 g batatów, czyli słodkich ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
  • 1 duża puszka mleczka kokosowego
  • sos tabasco lub inny ostry ulubiony
  • 150 ml wody lub bulionu
  • ¾ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • garść liści bazylii
  • 200 g tofu
  1. W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, podsmażaj mieszając ok. 2 minut a potem czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  2. Do rondelka dodaj pokrojone bataty, mleczko kokosowe, wodę, wędzoną paprykę i sól.
  3. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, aż ziemianki będą dobrze ugotowane.
  4. Dopraw sosem tabasco, stopniowo, żeby nie przesadzić.
  5. Odstaw z ognia, dodaj poszarpane listki bazylii i zmiksuj ręcznym blenderem.
  6. Postaw zupę jeszcze przez chwilę na ogniu i dodaj pokrojone w kostkę tofu, trzymaj ok. 2 minut na małym ogniu, tylko do momentu, aż tofu się ogrzeje.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.