Zupa dyniowa z ziemniakami i fetą jest cudownie jesiennie rozgrzewająca. Dodatek ziemniaków wznosi nasycenie na wyższy poziom. To ważne, bo zwykle po cienkich zupach typu krem robionych na warzywnych wywarach bardzo szybko robimy się głodni. Ser feta wzbogaca o białko i wapń.
Tak wygląda pełnowartościowy posiłek dla kobiety po 40ce. Jest mieszanka kolorów, są warzywa, jest białko, dobre źródło wapnia. Pestki dyni, którymi posypana jest zupa wzbogacają ją o antyoksydanty, żelazo, cynk i magnez.
Jesień ma wyjątkowo pomarańczowy kolor i korzystajmy z tego dobrodziejstwa. Pomarańczowe jedzenie to wspaniałe źródło beta-karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Witaminy A potrzebujemy, aby mieć piękną skórę i zdrowe oczy oraz sprawny układ odpornościowy. Jedno z badań wykazało, że trzy porcje pomarańczowych owoców i warzyw dziennie mogą istotnie poprawić wygląd skóry.
Gotowanie słodkich ziemniaków, marchewki czy dyni sprawia, że beta-karoten jest łatwiej przyswajalny, zwłaszcza gdy podaje się go z niewielką ilością zdrowego tłuszczu. Można też posypać takie danie orzechami lub pestkami, to również są źródła zdrowych tłuszczy i wspierają przyswajanie składników odżywczych z pomarańczowego jedzenia.
W przepisie nie ma soli. W swojej kuchni ograniczam sól. Słony smak w zupie dyniowej pochodzi z buliony i sera feta, który jest naturalnie słony.
Zupa dyniowo ziemniaczana z fetą
Porcja na 4 osoby
- 500 g dyni (po obraniu ze skóry i usunięciu pestek)
- ok. 250 g ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 1/3 łyżeczki kolendry
- 2 ½ szklanki bulionu warzywnego
- 200 g fety
- 4 łyżki pestek dyni (uprażonych na suchej patelni)
- natka pietruszki
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Ziemniaki i dynię obierz i pokrój w kostkę.
- Na dnie garnka rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę (ok. 3 minut) i czosnek (20 sekund, bo się spali). Wrzuć przyprawy i wymieszaj.
- Dorzuć dynię i ziemniaki. Zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj 12 minut.
- Ugotowaną zupę zestaw z ognia i zmiksuj.
- Rozlej do miseczek i posyp fetą, pestkami dyni oraz natką pietruszki.