Świeże, słodkie warzywa potrafią się odwdzięczyć delikatnym, słodkim smakiem. To bardzo wiosenna i lekka zupa, ale najeść się można. Kalarepa zastępuje tu właściwie ziemniaki i robi to bardzo dobrze. Jak nietrudno sobie wyobrazić, ta zupa jest pełna witamin. Polecam na zdrowie.

Pomysł na wykorzystanie kalarepy w tej formie mam od koleżanki Kingi, która tym przepisem została zwyciężczynią konkursu Master Chef w Dubaju, na przepis 20 minutowy. I wcale się nie dziwię. Ja od siebie dodałam zielony groszek, bo wszyscy go lubimy i ładnie uzupełnia tę zupę kolorystycznie.

Zupa z kalarepą i groszkiem

  • 1 nieduża cebula, drobno posiekana
  • 2 marchewki, pokrojone w talarki lub pół talarki
  • 2 kalarepy, pokrojone w kostkę lub małe frytki
  • 1/3 szklanki, świeżego zielonego groszku
  • 2 łyżki prawdziwego masła
  • 1-2 piersi z kurczaka lub ok. 1,5 litra rosołu lub bulionu
  • Imbir prawdziwy (utarty, ok. 1/3 łyżeczki) lub w proszku (ok. 1/3 łyżeczki) – można ominąć, szczególnie w wersji dla dzieci, zupa nie traci na smaku
  • świeży koperek lub natka pietruszki do posypania

Wersja z bulionem (na zdjęciach)

  1. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa (najlepiej z szerokim dnem), na średnim ogniu, rozpuścić masło i dodać cebulę. Mieszając smażyć 1-2 minuty, aż się zeszkli.
  2. Do cebuli wrzucić marchew i kalarepę. Podsmażyć ok. 2 minuty i dodać groszek i imbir. Smażyć kolejne 2 minuty. Zalać rosołem i gotować 7 minut. Gotowe.

Wersja z kurczakiem

  1. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa (najlepiej z szerokim dnem), na średnim ogniu, rozpuścić masło i dodać cebulę. Mieszając smażyć 1-2 minuty, aż się zeszkli.
  2. Pierś pokroić na kawałki jadalnej wielkości. Do cebuli dodać pierś z kurczaka i mieszając smażyć ok. 2 minut.
  3. Dodać marchew i kalarepę i smażyć wszystko razem ok. 5 minut często mieszając.
  4. Dodać groszek i imbir, smażyć ok. 2 minut.
  5. Zalać wodą, tak, aby wszystko przykrywała i gotować na małym ogniu 10 minut.

Posypać na talerzu świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Można zabielić śmietaną i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.