Wszystkim gościom spadają majtki, kiedy jedzą tę duszonkę. Miłośnicy bakłażanów tarzają się ze szczęścia po podłodze. A weganie całują mnie po rękach, że nie muszą jeść kolejnego dania z tofu. Wiele osób nie domyśliło się, że w tym daniu nie ma mięsa.

Sama radość, a do tego można się porządnie najeść, bo danie jest z fasolą (można też z cieciorką), która wzmacnia nasycenie.

Duszony bakłażan, aby nabrać marokańskiego, czy w ogóle arabizującego sznytu potrzebuje cynamonu i kuminu, a do nich czegoś słodkiego: daktyli, rodzynek czy suszonych moreli. To ‘must have’ arabskich dań.

Jeśli marzy ci się bakłażan w niecodziennej odsłonie będzie ci tez smakowało curry z bakłażanem i pomidorami.

Do tego, kiedy robiłam zdjęcia tego dania było takie piękne, miękkie, popołudniowe światło i wszystko wyglądało tak magicznie, że musiałam się powstrzymać, żeby nie włożyć głowy w patelnię.

Zróbcie sobie i wy tę przyjemność. I najlepiej od razu w podwójnej ilości.

Bakłażan duszony po marokańsku z fasolą lub cieciorką 

Porcja na 3 osoby

  • 2 bakłażany, średnie lub duże
  • 6 pomidorów (można wykorzystać pomidory z puszki, ale za efekt końcowy nie ręczę)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir – kawałek wielkości kciuka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki, słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z ½ cytryny
  • morele suszone – ok. 10 sztuk
  • daktyle – 4-5 sztuk
  • zamiast daktyli i moreli można użyć rodzynek (3/4 szklanki)
  • fasola biała, duża – 1 puszka (można zamienić na cieciorkę)
  • bulion warzywny (wersja wege) lub mięsny – ok. 3 szklanek
  • natka pietruszki – ile się da
  1. Cebulę pokrój w kostkę, bakłażan na średnich rozmiarów kostkę, czosnek i imbir drobno posiekaj. Pomidory pokrój na małe części (razem ze skórą). Daktyle i morele pokrój na mniejsze części (tak z grubsza, nie bardzo małe). Jeśli używasz rodzynek, nic nie musisz robić.
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i bakłażana. Smaż na średnim ogniu mieszając, aż bakłażan będzie miękki i bardzo przypieczony. Bakłażan w początkowej fazie smażenia bardzo wchłania tłuszcz. Cierpliwie mieszając trzeba tę fazę przeczekać. Bakłażan potem ten tłuszcz “oddaje” i jest miękki i mocno przyrumieniony. Nie należy dolewać tłuszczu. Trzeba cierpliwie smażyć, często mieszająć.
  3. Kiedy już bakłażan jest miękki dorzuć czosnek, imbir, łyżeczkę soli, cynamon i kumin (w proszku). Wymieszaj wszystko i smaż jeszcze ok. 2-3 minuty.
  4. Dodaj pomidory, wymieszaj i podsmażaj ok. 1 minuty.
  5. Wlej bulion, dodaj pokrojone daktyle i morele, wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
  6. Dodaj odsączona fasolę (lub cieciorkę) i sok z cytryny, wymieszaj i duś kolejne 5 minut.
  7. Podawaj posypane obficie natką pietruszki. Resztki sosu wygrzeb miękką bułeczką.

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.