Wszystkim gościom spadają majtki, kiedy jedzą tę duszonkę. Miłośnicy bakłażanów tarzają się ze szczęścia po podłodze. A weganie całują mnie po rękach, że nie muszą jeść kolejnego dania z tofu. Wiele osób nie domyśliło się, że w tym daniu nie ma mięsa.
Sama radość, a do tego można się porządnie najeść, bo danie jest z fasolą (można też z cieciorką), która wzmacnia nasycenie.
Duszony bakłażan, aby nabrać marokańskiego, czy w ogóle arabizującego sznytu potrzebuje cynamonu i kuminu, a do nich czegoś słodkiego: daktyli, rodzynek czy suszonych moreli. To ‘must have’ arabskich dań.
Jeśli marzy ci się bakłażan w niecodziennej odsłonie będzie ci tez smakowało curry z bakłażanem i pomidorami.
Do tego, kiedy robiłam zdjęcia tego dania było takie piękne, miękkie, popołudniowe światło i wszystko wyglądało tak magicznie, że musiałam się powstrzymać, żeby nie włożyć głowy w patelnię.
Zróbcie sobie i wy tę przyjemność. I najlepiej od razu w podwójnej ilości.


Bakłażan duszony po marokańsku z fasolą lub cieciorką
Porcja na 3 osoby
- 2 bakłażany, średnie lub duże
- 6 pomidorów (można wykorzystać pomidory z puszki, ale za efekt końcowy nie ręczę)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- imbir – kawałek wielkości kciuka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- ½ łyżeczki czerwonej papryki, słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- sok z ½ cytryny
- morele suszone – ok. 10 sztuk
- daktyle – 4-5 sztuk
- zamiast daktyli i moreli można użyć rodzynek (3/4 szklanki)
- fasola biała, duża – 1 puszka (można zamienić na cieciorkę)
- bulion warzywny (wersja wege) lub mięsny – ok. 3 szklanek
- natka pietruszki – ile się da
- Cebulę pokrój w kostkę, bakłażan na średnich rozmiarów kostkę, czosnek i imbir drobno posiekaj. Pomidory pokrój na małe części (razem ze skórą). Daktyle i morele pokrój na mniejsze części (tak z grubsza, nie bardzo małe). Jeśli używasz rodzynek, nic nie musisz robić.
- Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i bakłażana. Smaż na średnim ogniu mieszając, aż bakłażan będzie miękki i bardzo przypieczony. Bakłażan w początkowej fazie smażenia bardzo wchłania tłuszcz. Cierpliwie mieszając trzeba tę fazę przeczekać. Bakłażan potem ten tłuszcz “oddaje” i jest miękki i mocno przyrumieniony. Nie należy dolewać tłuszczu. Trzeba cierpliwie smażyć, często mieszająć.
- Kiedy już bakłażan jest miękki dorzuć czosnek, imbir, łyżeczkę soli, cynamon i kumin (w proszku). Wymieszaj wszystko i smaż jeszcze ok. 2-3 minuty.
- Dodaj pomidory, wymieszaj i podsmażaj ok. 1 minuty.
- Wlej bulion, dodaj pokrojone daktyle i morele, wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
- Dodaj odsączona fasolę (lub cieciorkę) i sok z cytryny, wymieszaj i duś kolejne 5 minut.
- Podawaj posypane obficie natką pietruszki. Resztki sosu wygrzeb miękką bułeczką.
.