W czasach szału na ziarna chia i daktylowe kulki mocy, jedzenie fasoli wydaje się po prostu obciachem. Nikt nie mówi, “chodźcie, znam fajne miejsce gdzie dają fenomenalną fasolę”, tylko “idziemy na sushi”. I chociaż nie mam nic przeciwko sushi, to żal, że to super zdrowe jedzenie odeszło do lamusa. Na szczęście jednak, oprócz jedzeniowych hitów, w dietetyce również odradza się trend ‘stare i dobre’, czyli powrót do tradycji kulinarnych, co mam nadzieję już wkrótce da fasoli jej zasłużone miejsce i medialne ‘5 minut’, abyśmy mogli ją konsumować bez dreszczu żenady. 

Fasola wspiera proces odchudzania

Fasola pomaga schudnąć, dzięki temu, że ma bardzo dużo białka i błonnika, a za to niewiele kalorii. Białko i błonnik to jedne z najlepszych składników odżywczych w staraniach o zdrową wagę.  Sycą, regulują metabolizm, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, usprawniają pracę jelit. Ważne jest przy tym, aby pić dużo wody, kiedy włączymy fasolę do swojego menu. Woda nie tylko pomaga wypłukiwać toksyny z organizmu, ale też redukuje ewentualne sensacje trawienne, jeśli ktoś ma do nich skłonność. 

Fasola dobrze odżywia

Fasola jest bardzo odżywcza, w dietetyce mówi się o tzw. gęstości odżywczej, w przypadku fasoli, sporej. Im więcej w produkcie witamin, minerałów i błonnika, tym większa jest jego gęstość odżywcza. W uproszczeniu, im wyższy wskaźnik gęstości odżywczej, tym więcej witamin i minerałów. 

Dla przykładu biała fasola z puszki, 262 g. 

% – wartość rekomendowanego dziennego zapotrzebowania (DZ)

  • Białko: 19 g.
  • Tłuszcz: 0,8 g.
  • Węglowodany: 55,5 g.
  • Błonnik: 12,6 g.
  • Żelazo: 44% DZ – potrzebne naszej krwi
  • Wapń: 19% DZ- kości, krzepliwość krwi, sprawne mięśnie, zdrowy sen
  • Magnez: 33% DZ – układ nerwowy i sercowo-naczyniowy
  • Fosfor: 24% DZ- kości i zęby, układ nerwowy
  • Potas: 34% DZ – nerki, ciśnienie krwi, kontrolowanie skurczy mięśniowych
  • Kwas foliowy: DZ – układ krwiotwórczy i nerwowy
  • Znaczące ilości innych witamin i minerałów

Czego chcieć więcej. Fasola pod względem odżywczym, jest prawie doskonała – ma niemal każdego składnika odżywczego po trochu. Jest super zdrowa, tania i łatwa w przygotowaniu. Nie wstydźmy się fasoli. Warto ją odkryć na nowo.

Polecam:

Smalec z fasoli jak prawdziwy 

Pasta z czerwonej fasoli

Puree z białej fasoli – zamiast ziemniaków

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.