Metabolizm ma magiczną moc. To zdolność przekszałcania kalorii, których dostarczamy jedząc w energię niezbędną do codziennego funkcjonowania. Prawidłowo działający metabolizm jest nam potrzebny nie tylko do tego, aby utrzymać w ryzach wagę. Jest też niezbędny do sprawnego funkcjonowania naszego systemu odpornościowego, popędu płciowego, struktury mięśni, nastroju i poziomu energii. A najbardziej potrzebuje go nasz mózg. Czy wiesz, że ok. 16 razy więcej energii zużywamy do tego, aby w dobrej kondycji utrzymać nasz mózg niż mięśnie?
Oprócz kłopotów z utrzymaniem wagi jest kilka sygnałów, które mogą sugerować, że twój metabolizm nie jest najlepiej działającym mechanizmem na świecie: zaparcia, ogólne osłabienie, niski poziom enegii, problemy ze spaniem w nocy, wzdęcia, wahania nastrojów, niskie libido, skłonność do infekcji.
A do tego jeszcze nasz metabolizm naturalnie i konsekwentne zwalnia tempo w okolicy 40 roku życia, co daje niektórym z nas jeszcze jeden powód do tego, aby na serio rozważyć sposoby na jego poprawienie, by ciągle czuć młodzieńczą energię i entuzjazm.
5 produktów poprawiających metabolizm
ZIELONA HERBATA
Regularne picie zielonej herbaty usprawnia metabolizm i pomaga spalać tkankę tłuszczową. Zielona herbata ma działanie probiotyczne, promuje wzrost korzystnych bakterii w jelitach. Te mikroorganizmy wspierają wiele czynności odpowiedzialnych za prawidłowe trawienie, spalanie tłuszczu oraz regulację poziomu hormonów odpowiedzialnych za poczucie sytości.
Zaleca się picie 2-3 filiżanek herbaty dziennie.
PIEPRZ KAJEŃSKI
Jest super ostry, więc nie potrzebujemy go wiele, żeby usprawnić przemianę materii, obniżyć poziom cukru we krwi i powstrzymać głód. Pieprz kajeński pomaga w procesie utleniania lipidów (tłuszczy). Utlenianie tłuszczy ma miejsce wtedy, gdy tłuszcz jest w organiźmie spalany na energię – i jest to proces wysoce pożądany przez wielu z nas.
Warto pamiętać o dodawaniu pieprzu kajeńskiego lub papryczki chili do potraw codziennie, w małych ilościach (im otrzej, tym zdrowiej).
KURKUMA
Kurkumina, składnik kurkumy wspiera proces utraty wagi, usprawnia metabolizm, blokuje rozrost komórek tłuszczowych oraz zmniejsza podatność na stany zapalne. Mikro stany zapalne rozsiane w różnych częściach ciała, utrzymujące się przez długi czas są uznawane za winowajców epidemii nadwagi i otyłości. Wpływają destrukcyjnie na wiele czynników odpowiedzialnych za prawidłowy metabolizm.
Ogromną zaletą kurkumy jest to, że bardzo łatwo ją włączyć do naszego jadłospisu. Wystarczą niewielkie ilości dodane do jajek czy mięsa przed smażeniem, czy duszeniem. Nadaje się też do mlecznych koktajli oraz dipów.
CYNAMON
Ta przyprawa ma bardzo dużo zalet. Zmniejsza poziom cukru we krwi, obniża ‘zły’ cholesterol i trójglicerydy, a przede wszystkim reguluje metabolizm i pomaga spalać tkankę tłuszczową. Jest też skutecznym środkiem antybakteryjnym. Zwalcza patogeniczne bakterie w naszym przewodzie pokarmowym, co jest nieocenioną zaletą, gdyż aby pozostać zdrowym i szczupłym potrzebna jest nam odpowiednia proporcja bakterii ‘dobrych’ i ‘złych’.
Cynamon mozna dodawać do kawy, posypywać nim owoce, dodawać do napojów.
FERMENTOWANA ŻYWNOŚĆ
Jedzenie fermentowane jest nazywane żywnością probiotyczną. Dzięki niemu zyskujemy więcej przeciwciał w naszym organiźmie i wzmacniamy system odpornościowy. Takie jedzenie pomaga zmniejszyć łaknienie na cukry i węglowodany proste. Bogata w probiotyki żywność sprzyja wzrostowi korzystnych kultur bakterii w jelitach. Lactobacillus oraz Bifidobacteria to dwa najpopularniejsze rodzaje bakterii, które znajdziemy w jogurcie i kiszonej kapuście. Udowodniono, że szczególnie te dwa szczepy bakterii zmniejszają insulinooporność oraz zwalczają stany zapalne, które są odpowiedzialne za otyłość.
Wybierając produkty fermentowane pamiętajmy, aby nie były pasteryzowane, gdyż ten proces niszczy żywe kultury bakterii. Również popularne pikle na bazie octu czy vinegaru nie dostarczą nam korzystnych mikroorganizmów.
- Kapusta kiszona – biała, czerwona lub mieszana.
- Ogórki kiszone, kwaszone – NIE konserwowe.
- Kwas buraczany – przygotowywany z buraków z przyprawami, przeżywa dzis swój renesans. Dawniej bardzo popularny szczególnie w Europie Wschodniej.
- Kimchi – kapusta pekińska fermentowana na potęgę w Korei. Można użyć innych warzyw, istotna jest marynata.
- Kombucha – drink rodem ze starożynych Chin, fermentacja mocnego naparu herbacianego i cukru.
- Jogurt i kefir – mleczne lub niekoniecznie. Kupując jogurt warto zwrócić uwagę na to, aby były w nim żywe kultury bakterii, nie deser jogurtowy. I nie za dużo cukru.
- Miso – pasta z fermentowanej soi, jęcznienia lub ciemnego ryżu. Sztandarowy składnik japońskich zup.
- PRAWDZIWE SERY – zrobione z mleka niepasteryzowanego. Rozglądaj się za znaczkiem Appellation d’origine controlee (AOC).
- Tempech – z ziaren soi
- Natto – fermentowana soja również z Japonii
Dobrze działający metabolizm jest niezbędny, jeśli chcemy się uchronić przed niechcianym przybieraniem na wadze, ale nie mniej ważny jest jego wpływ na pozostałe funkcje naszego organizmu, abyśmy żyli zdrowo i szczęśliwie.