To prawdziwe smakowanie bakłażana, do tego zdrowo. Ten przepis to uroda prostoty i dobrej jakości składników. Jogurt grecki lub skyr to źródło białka. Po 40ce warto zwracać uwagę na ilość białka w diecie. Dzięki temu można zapobiec pzybieraniu na wadze a jesli się odchudzasz, białko wspiera twoje wysiłki.
Warto w ten sposób przygotować większą ilość bakłażana i wykorzystać jego miąższ do zrobienia pasty warzywnej na bazie bakłażana.


Bakłażan, rukola i jogurt
Porcja dla 1 osoby jako danie główne, albo 2 na przystawkę
- 1 duży bakłażan
- garść, ok. 100 g. rukoli
- 150-200 g jogurtu greckiego, naturalnego (można zamienić na jogurt typu skyr)
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
Są dwie opcje przygotowania:
a) Na grillu: Bakłażana przekrój wzdłuż na pół. Ułóż na grillu skórą do dołu i grilluj, aż skóra zacznie czernieć (nie wiem niestety dokładnie ile czasu to zajmuje, bo zawsze korzystam z metody b), w Dubaju zwykle nie odpalam grilla). Wtedy przewróć na drugą stronę i grilluj 3-4 minuty.
b) Piecyk i patelnia: Bakłażana również przekrawamy na pół, wzdłuż. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, na dolną półkę. Pieczemy ok. 30 minut. Potem bakłażana wyjmujemy i przypiekamy na patelni grillowej, spryskanej oliwą. Przypiekamy z miąższem na dół, tak aby uzyskać śliczne brązowe paski – ok. 3-4 minut.
2. W czasie kiedy bakłażan się piecze, mieszamy jogurt, czosnek i oliwę z oliwek. Doprawiamy pieprzem i solą.
3. Gotowego bakłażana wyjmujemy, układamy na talerzu, posypujemy rukolą i na to sos jogurtowy.
Najlepszy w tej formie jest bakłażan jeszcze ciepły. Pycha.
Smacznego
Przepis z modyfikacjami, z książki Falafel for breakfast, M. Rantissi