Kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędne dla naszego zdrowia, szczególnie dla serca. Przyjęło się polecać jedzenie ryb jako najlepsze ich źródło i bardzo słusznie. Ale warto szukać gdzie indziej, szczególnie gdy ktoś jest wegetariański albo w rybach nie gustuje. W takim przypadku świetnie sprawdzą się orzechy włoskie.

Garść orzechów włoskich to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3, a do tego jeszcze cynk – zwiększa przyswajalność żelaza, mangan – mocne kości, molibden – sprawne nerki i system nerwowy oraz biotyna – włosy, cera i paznokcie.

A na koniec ciekawostka. Spożywanie orzechów włoskich bardzo poprawia jakość spermy. Jeśli więc któryś z panów planuje w najbliższej przyszłości podzielić się swoim DNA, naukowcy polecają zjadanie tak mniej więcej niepełnej szklanki orzechów włoskich dziennie.

To danie znowu podpatrzone w gruzińskiej restauracji. Jest cudownie zdrowo tłuściutkie i bardzo smaczne. Do tego koniecznie pestki granatu. Ja używam orzechów wcześniej namoczonych.

Bakłażany z pastą z orzechów włoskich i granatem

porcja na 4 osoby

  • 2 duże bakłażany

Na pastę orzechową

  • 250 g. orzechów włoskich, mogą być mielone
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki octu winnego, np. jabłkowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, w proszku
  • 100 ml. oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • pestki z granatu

Pasta orzechowa

  1. Orzechy zmielić albo wykorzystać zmielone gotowe. To będzie smarowidło, więc orzechów nie wystarczy rozdrobnić, bo nie wchłonie się w nie oliwa. Potrzebne są zmielone.
  2. Do zmielonych orzechów dodać wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Bakłażany

  1. Bakłażany pokroić w podłużne cienkie paski ok. 4 mm.
  2. Obsypać solą i odstawić na ½ godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem kuchennym wytrzeć z nadmiaru soli i wody.
  3. Rozgrzać dużą patelnię z oliwą i zaczynamy smażyć. Bakłażany powinny być porządnie przyrumienione z obydwu stron. Bakłażan w pierwszej fazie smażenia bardzo chłonie tłuszcz, ale trzeba ten moment przeczekać bo później, przy przewracaniu na druga stronę, oddaje go.
  4. Plastry bakłażana odsączamy z tłuszczu na ręczniku kuchennym albo na specjalnych podkładkach.
  5. Smarujemy z jednej strony pastą orzechową, zwijamy w rulonik i układamy na oddzielnym półmisku.
  6. Kiedy mamy już wszystkie bakłażany w ten sposób przygotowane, posypujemy pestkami z granatu.

Ruloniki można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku, jeśli nie zjemy ich od razu. Przed spożyciem, warto wyjąć 15 minut wcześniej.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.