Brukselka Kung Pao to azjatycki, bardzo smakowity sposób na to warzywo. W sojowo słodkawym sosie, który rozsławił kurczak Kung Pao. Przepis bukselkowy jest bez mięsa.
Warto jeść sezonowo, a brukselka to warzywo zimowe. Można wykorzystać bukselkę świeżą i mrożoną.
W brukselce warto podkreślić dużą zawartość potasu, który skutecznie zapobiega obrzękom i skurczom mięśni. W porównaniu z innymi warzywami nie strączkowymi, brukselka ma realtywnie sporo białka, ok. 4,7 g na 100 g produktu oraz dużo błonnika ok. 5,4 g.
Jeśli potraktujecie ten przepis jako dodatek do innego dania typu stir fry a do tego trochę ryżu lub makaronu, to uważam, że jest to porcja na trzy osoby. Możną też tę brukselkę zjeść w towarzystwie samego fileta z kurczaka i ryby (smażone oczywiście lub pieczone), wtedy bez innych dodatków, porcja na 2 osoby. Oczywiście wielbiciele brukselki mogą pałaszować bez żadych dodatków.


Brukselka Kung Pao
- ok. 808 – 900 g brukselki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos Kung Pao
- 2 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari
- 2 czubate łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryżowego (może być inny np. jabłkowy)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (można ominąć i zamiast tego posypać gotowa potrawę ziarnami sezamu)
- ½ łyżeczki sosu sriracha lub innego ostrego sosu chili
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 90 g orzechów nerkowca lub orzechów ziemnych
- płatki chili, szczypiorek – do posypania, opcjonalnie
- Piekarnik rozgrzać do 200oC. Z brukselek usunąć nieładne liście, przekroić na pół.
- Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać oliwą i wstawić na 25-30 minut do piekarnika. W połowie pieczenia wymieszać. Brukselki powinny być mocno przypieczone ale warto do nich często zaglądać aby ich nie spalić.
- W międzyczasie w małym rondelku wymieszać wszystkie składniki na sos Kung Pao i gotować na małym ogniu ok. 4-5 minut. Odstawić.
- Wyłączyć piekarnik, wyjąć brukselkę i wymieszać z orzechami. Odstawić na kilka chwil, aby nieco przestygła. Całość przełożyć do miski/na półmisek i polać sosem Kung Pao.
- Taka brukselka pasuje do dań azjatyckich z mięsem typu stir fry. Można ją też podać obok smażonej ryby lub kurczaka. Fani brukselki mogą spałaszować ją bez dodatków.
.

