Brukselka Kung Pao to azjatycki, bardzo smakowity sposób na to warzywo. W sojowo słodkawym sosie, który rozsławił kurczak Kung Pao. Przepis bukselkowy jest bez mięsa.

Warto jeść sezonowo, a brukselka to warzywo zimowe. Można wykorzystać bukselkę świeżą i mrożoną.

W brukselce warto podkreślić dużą zawartość potasu, który skutecznie zapobiega obrzękom i skurczom mięśni. W porównaniu z innymi warzywami nie strączkowymi, brukselka ma realtywnie sporo białka, ok. 4,7 g na 100 g produktu oraz dużo błonnika ok. 5,4 g.

Jeśli potraktujecie ten przepis jako dodatek do innego dania typu stir fry a do tego trochę ryżu lub makaronu, to uważam, że jest to porcja na trzy osoby. Możną też tę brukselkę zjeść w towarzystwie samego fileta z kurczaka i ryby (smażone oczywiście lub pieczone), wtedy bez innych dodatków, porcja na 2 osoby. Oczywiście wielbiciele brukselki mogą pałaszować bez żadych dodatków.

Brukselka Kung Pao

  • ok. 808 – 900 g brukselki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos Kung Pao

  • 2 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego (może być inny np. jabłkowy)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (można ominąć i zamiast tego posypać gotowa potrawę ziarnami sezamu)
  • ½ łyżeczki sosu sriracha lub innego ostrego sosu chili
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 90 g orzechów nerkowca lub orzechów ziemnych
  • płatki chili, szczypiorek – do posypania, opcjonalnie
  1. Piekarnik rozgrzać do 200oC. Z brukselek usunąć nieładne liście, przekroić na pół.
  2. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać oliwą i wstawić na 25-30 minut do piekarnika. W połowie pieczenia wymieszać. Brukselki powinny być mocno przypieczone ale warto do nich często zaglądać aby ich nie spalić.
  3. W międzyczasie w małym rondelku wymieszać wszystkie składniki na sos Kung Pao i gotować na małym ogniu ok. 4-5 minut. Odstawić.
  4. Wyłączyć piekarnik, wyjąć brukselkę i wymieszać z orzechami. Odstawić na kilka chwil, aby nieco przestygła. Całość przełożyć do miski/na półmisek i polać sosem Kung Pao.
  5. Taka brukselka pasuje do dań azjatyckich z mięsem typu stir fry. Można ją też podać obok smażonej ryby lub kurczaka. Fani brukselki mogą spałaszować ją bez dodatków.

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.