Chrupiące kalafiorowe burgery, ach jak cudownie chrupiące. To największa zaleta. Smaczne też są oczywiście, a do tego pieczone. Dobre roślinne burgery to pychota. Pieczenie sprawia, że oszczędność tłuszczu jest naprawdę duża, więc ja sobie na to konto z majonezem nie żałowałam. A jeszcze te cieplutkie bułeczki. I dodatki, co kto lubi. A moim nastolatkom dorzuciłam jeszcze plasterek żółtego sera do środka.
Kapie po brodzie i kapie po rękach, jak to przy burgerach. Jedzenie nie na randkę i nie dla estetów. Ale wrażenia smakowe bardzo pozytywne. To moje kolejne udane poszukiwanie rodzinnego przepisu roślinnego, który wszyscy chętnie jedzą. Podpatrzyłam ten przepis w magazynie Kukbuk. Zmieniłam to i owo. Polecam na sobotnio-niedzielne biesiadowanie.
Burgery z pieczonym kalafiorem i majonezem miso
- Kalafior
- 1 szklanka mąki zwykłej pszennej lub pełnoziarnistej
- 1 łyżka kuminu mielonego (kminu rzymskiego)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ¾ szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
- 1 szklanka bułki tartej
Majonez miso
- 8 łyżek majonezu zwykłego lub roślinnego
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki pieprzu
Dodatki – co kto lubi
- Bułki
- Ogórek kiszony lub konserwowy
- Sałata
- Kiełki
- Surówka warzywna kiszona
- Piekarnik rozgrzać do 200oC.
- Przygotować panierkę. Wymieszać mąkę, kumin, paprykę, sól pieprz i mleko.
- Kalafiora pokroić na plastry ok. 1,5 cm.
- Kalafiora maczać w panierce z obydwu stron. Polecam najpierw umoczyć w panierce takie ładne plastry kalafiora, które się nie rozpadły, a potem wrzucić hurtem resztę kawałków.
- Po panierce, plastry kalafiora obtoczyć w bułce tartej z obydwu stron.
- Ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kalafior piec 20 minut, aż będzie pięknie złoty.
- Przygotować majonez miso mieszając wszystkie składniki razem.
- Bułeczki przeciąć na pół. Można je trochę zagrzać wrzucając na dolną półkę piekarnika, na ostatnią minutkę pieczenia kalafiora.
- Kawałki kalafiora układać w bułce z dodatkami. Polać majonezem miso.