Śródziemnomorska dieta, klasyk podkręcony figami. Prosto, szybko, ale bez szkody dla smakowitości. Na upały mój ‘must have’.
Tego typu przepisy znajdziecie w moich odchudzających jadłospisach śródziemnomorskich
Ten zestaw bardzo dobrze oddaje proporcje diety śródziemnomorskiej. Warzywa, owoce, zdrowy tłuszcz i konkretna ilość białka. O to w skrócie chodzi.
Taką porcję polecam na obiad lub kolację. Pomidory muszą być te najpyszniejsze, mocno dojrzałe. Dwa malinowe średniej wielkości albo jedno wielkie bawole serce – to mój najczęstszy zestaw. Do tego wyśmienita mozzarella albo burrata, u mnie akurat ta druga. Dla kobiety po 40ce na sycący, wartościowy obiad polecam kulę wielkości wnętrza dłoni, to będzie odpowiednia ilość białka. Do tego 2 figi i ok. ½ oliwy z oliwek. Pomidory są lekko osolone.
Po takim obiedzie będziesz najedzona, zadbana i odżywiona. Nie ma mowy o żadnym tłustym zamuleniu, ospaniu i wzdęciu brzucha. Naturalna łodycz fig i pomidorów skutecznie osłabia poobiednią chęć na dopchanie się deserem.
Czy to nie jest piękne?


Burrata (albo mozzarella) z figami i pomidorami
- 2 pomidory malinowe
- 1 duża kula burraty lub mozzarelli
- 2 figi
- ½ oliwy z oliwek
- sól
- Pomidory kroimy na grube plastry i układamy na talerzu, lekko solimy.
- Na to rwiemy burratę lub mozzarellę.
- Figi kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerz. Polewamy oliwą.
.