Prosta, szybka, ale niebanalna kanapka z ciepłymi warzywami. Nie trzeba rozpalać grilla. Wystarczy patelnia i resztki warzyw. Stary chleb, a zamiast masła humus albo awokado. Czasu na jej zrobienie potrzeba tyle, ile będzie się opiekał w tosterze chleb.
Cudowny lunch, jeśli pracujecie z domu i macie 2 minut na coś ciepłego. Wspaniała kolacja na szybko, jeśli wracacie padnięci z pracy.
Proste rzeczy to często najbardziej udane przepisy. Ta kanapka na ciepło to mój dowód, że nie trzeba się nastać przy garach, że by zjeść pysznie.
Wybór warzyw to kwestia tego co macie w lodówce, ale bardzo zachęcam do czerwonej papryki. Ma po podsmażeniu taką słodycz, dla której warto mieć jej zapas. Nawet jeśli macie tylko czerwoną paprykę, zróbcie sobie ten tost.
Humus zwykle kupuję w małym pojemnicznu w pobilskim warzywniaku i was do tego zachęcam. Są różne smaki (na zdjęciu wzbogacony o pestki dyni) i bardzo mi to odpowiada, bo przede wszystkim nie ja muszę go robić. Mogę kupić małą porcję, któa wystarcza mi na dwa razy, a nie wciskać wszystkim domownikom, bo narobiłam się i nie chcę, żeby się zepsuło. Bo umówmy się, nikt nie robi humusu z połowy szklanki ciecierzycy.
Ten chrupiacy tost to karoteinowy zestaw na bogato. Świetny dla skóry i oczu po 40ce.
Chrupiący tost z ciepłymi warzywami i humusem
Porcja dla 1 osoby
- 2 kromki czerstwego pieczywa, z pełnymi ziarnami lub razowego
- humus albo połówka awokado do posmarowania
- 1 czerwona papryka
- 1 nieduża marchew
- 1 cebulka dymka
- kilka różyczek brokułu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- natka pietruszki do posypania
- Dymkę posiekać. Marchewkę pokroić w cienkie paseczki obieraczką do warzyw. Paprykę również pokroić w paski.
- Pieczywo włożyć do tostera, żeby było mocno chrupiące.
- Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić wszystkie warzywa na raz, lekko poslić. Wspaniale będzie pasowała jakakolwiek sól smakowa.
- Smażyć około 2 minut mieszając. Warzywa zmiękną, ale nie będą sflaczałe.
- Tost posmarować humusem albo awokado. Ułożyć na nim ciepłe warzywa i posypać natką.
Smacznegooooo
Ale to pysznie brzmi! Muszę w tym tygodniu zaserwować takie tosty, akurat toster ariete mam na wierzchu, tylko warzywka trzeba dokupić
Często to robię, pycha.