Chlebek figowy z bananami jest świetny na śniadanie. Z kawą z mlekiem i łyżką naturalnego jogurtu. Ach. A do pracy na drugie śniadanie albo przekąszenie zanim wrócimy do domu? Chlebek figowy jest idealny. Do tego koniecznie szklanka kefiru, maślanki albo jogurt. Cudownie pasuje do niego kawałek pomarańczy. Typowo jesienno – zimowy smak, pycha. Oczywiście jeśli ktoś zje chelebk figowy na kolację, to nie stanie mu w gardle. Przeciwnie, to będzie cudowne zwieńczenie dnia. 

W przepisie nie ma dodanego cukru, ale nie jest to ciasto wytrawne. Słodycz dają banany i figi. Ciasto jest mokrawe, bogate i sycące. O niebo lepsze od tego, co możemy złapać w cukierni, kiedy nic nie zabrałyśmy do pracy. Nie używamy też białej mąki, tylko pełnoziarnistą

Rezygnacja z białego cukru i użycie pełnoziarnistej mąki powoduje, że taki chlebek będzie dużo stabilniej gospodarował naszym związkiem glukozowo – insulinowym. Nie będziemy czuć nagłego spadku cukru we krwi, który spowoduje, że trudno będzie się nam opędzić od myśli o kolejnej kawie z ciastkiem. Właśnie takie zabiegi powodują, że coś jest dla nas zdrowsze lub niekoniecznie. Cały chlebek to 12 porcji. Jedna porcja będzie miała 250 kcal.

Oryginalny przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera “Everyday Super Food”, ale trochę go zmieniłam. I odradzam w przeciwieństwie do Jamiego serwowanie tego przysmaku z masłem orzechowym. Będzie za tłusto i niepotrzebnie za dużo kalorii.

Jeśli ktoś nie jest fanem bananowych chlebków, to mimo tego polecam spróbować tej wersji. Dzięki dodatkowi fig i mnóstwa innych rzeczy, banany pozostają mało wyczuwalne.

Chlebek figowy z bananami

12 porcji

  • 250 g suszonych fig
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 2 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka maku (opcjonalnie)
  • 1/łyżeczki kurkumy
  • 1 jabłko (starte na dużych oczkach)
  1. Piekarnik nagrzej do 180oC. Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę o średnicy 25 cm.
  2. Do malaksera wrzuć figi, olej, jogurt, esencję waniliową, obrane banany i jajka. Miksuj do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  3. Przełóż wszystko z malaksera do oddzielnej miski (chyba, że pojemność twojego malaksera jest na tyle duża, że zmieści się reszta składników). 
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, mak oraz kurkumę. Wymieszaj tak, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale bez przesady.
  5. Dodaj strate na dużych oczkach tarki jabłko. Wmieszaj w masę.
  6. Przełóż wszystko do przygotowanej formy do pieczenia.
  7. Piecz 35-40 minut. Powinno być ślicznie zezłocone, a patyczek wetknięty w ciasto suchy.
  8. Po wyjęciu ciasto należy przestudzić na kratce do studzenia.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.