Chlebek figowy z bananami jest świetny na śniadanie. Z kawą z mlekiem i łyżką naturalnego jogurtu. Ach. A do pracy na drugie śniadanie albo przekąszenie zanim wrócimy do domu? Chlebek figowy jest idealny. Do tego koniecznie szklanka kefiru, maślanki albo jogurt. Cudownie pasuje do niego kawałek pomarańczy. Typowo jesienno – zimowy smak, pycha. Oczywiście jeśli ktoś zje chelebk figowy na kolację, to nie stanie mu w gardle. Przeciwnie, to będzie cudowne zwieńczenie dnia.
W przepisie nie ma dodanego cukru, ale nie jest to ciasto wytrawne. Słodycz dają banany i figi. Ciasto jest mokrawe, bogate i sycące. O niebo lepsze od tego, co możemy złapać w cukierni, kiedy nic nie zabrałyśmy do pracy. Nie używamy też białej mąki, tylko pełnoziarnistą
Rezygnacja z białego cukru i użycie pełnoziarnistej mąki powoduje, że taki chlebek będzie dużo stabilniej gospodarował naszym związkiem glukozowo – insulinowym. Nie będziemy czuć nagłego spadku cukru we krwi, który spowoduje, że trudno będzie się nam opędzić od myśli o kolejnej kawie z ciastkiem. Właśnie takie zabiegi powodują, że coś jest dla nas zdrowsze lub niekoniecznie. Cały chlebek to 12 porcji. Jedna porcja będzie miała 250 kcal.
Oryginalny przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera “Everyday Super Food”, ale trochę go zmieniłam. I odradzam w przeciwieństwie do Jamiego serwowanie tego przysmaku z masłem orzechowym. Będzie za tłusto i niepotrzebnie za dużo kalorii.
Jeśli ktoś nie jest fanem bananowych chlebków, to mimo tego polecam spróbować tej wersji. Dzięki dodatkowi fig i mnóstwa innych rzeczy, banany pozostają mało wyczuwalne.
Chlebek figowy z bananami
12 porcji
- 250 g suszonych fig
- 75 ml oleju rzepakowego
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 4 mocno dojrzałe banany
- 2 duże jajka
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżka maku (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 jabłko (starte na dużych oczkach)
- Piekarnik nagrzej do 180oC. Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę o średnicy 25 cm.
- Do malaksera wrzuć figi, olej, jogurt, esencję waniliową, obrane banany i jajka. Miksuj do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- Przełóż wszystko z malaksera do oddzielnej miski (chyba, że pojemność twojego malaksera jest na tyle duża, że zmieści się reszta składników).
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, mak oraz kurkumę. Wymieszaj tak, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale bez przesady.
- Dodaj strate na dużych oczkach tarki jabłko. Wmieszaj w masę.
- Przełóż wszystko do przygotowanej formy do pieczenia.
- Piecz 35-40 minut. Powinno być ślicznie zezłocone, a patyczek wetknięty w ciasto suchy.
- Po wyjęciu ciasto należy przestudzić na kratce do studzenia.
Smacznego