Granola kokosowo – cynamonowa to jedna z najlepszych granoli domowej roboty jaką jadłam. Jej zrobienie nie jest bardzo skomplikowane. Najważniejszy krok to zgromadzenie wszystkich składników. Puree z dyni, które jest niezbędne w tym przepisie można przygotować samemu lub kupic gotwe z puszki (tak najcześciej robię).

Jak zrobić domowe puree z dyni:

Do nagrzanego do 180o C piekarnika wkładamy obrane cząstki dyni. Najlepiej do worka do pieczenia, albo owijamy folią. Pieczemy ok. 30 minut. Miksujemy na gładką masę. Warto upiec na zapas. To czego nie wykorzystamy do granoli pakujemy w woreczki do mrożenia i do zamrażarki. Będzie idealne do kolejnej porcji granoli albo zupy dyniowej.

Ta granola jest inna niż wszystkie, również dlatego, że nie ma w sobie zbóż. Główną rolę grają płatki kokosowe, które po wymieszaniu z puree dyniowym do złudzenia przypominają płatki kukurydziane. Największą jej zaletą jest wspaniale wyważona słodycz, którą czujemy rozgryzając płatki kokosowe, orzechy i ziarna. Cukru dodanego pod postacią miodu jest niewiele. Pod względem zawartości cukru i wartości odżywczej sklepowe granole nie się umywają, nawet bio i organiczne.

Połączenie kokosa, orzechów i ziaren to bogactwo cynku, którego nasz organizm potrzebuje, aby sprawnie trawić i utrzymywać w dobrej kondycji funkcje regeneracyjne. To też świetne źródło dobrych tłuszczy.

Taką granolę warto mieć w spiżarni zawsze. Jest świetna na śniadanie. Bardzo syci, więc trzy łyżki zupełnie wystarczą, żeby się najeść. Najlepiej podawać z naturalnym jogurtem (skyr lub grecki będzie super) lub kefirem i świeżymi owocami.

Można zapakować w pudełko i zabrać do pracy na przekąskę. Zjada się ją z niekłamaną przyjemnością. Warto poświęcić czas na jej przygotowanie. Polecam bardzo.

 

Granola kokosowo – cynamonowa z ziarnami

  • 100 g. płatków kokosa (nie wiórek)
  • 200 g. płatków migdałów
  • 1 czubata szklanka orzechów pekan
  • 1 czubata szklanka pestek dyni (łuskanych)
  • 60 g. orzechów włoskich
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 120 g. puree z dyni (jak przygotować – opis w tekście), można kupić gotową w puszce ale powinna być bez cukru
  • 60 g. oleju z rzepakowego, tłoczonego na zimno albo oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki cynamonu mielonego
  • szczypta soli
  1. Piekarnik nagrzać do 150o C.
  2. W dużej misce wymieszać płatki kokosa, wszystkie orzechy, pestki dyni i siemię lniane.
  3. Do blendera wrzucić puree z dyni, olej, miód, cynamon i szczyptę soli. Blendować do połączenia.
  4. Zmiksowaną masę dyniową wyłożyć na mieszankę kokosowo – orzechową w misce i dobrze wymieszać. Trzeba się mieszać powoli do momentu, aż będziemy widzieć, że wszystko ładnie się pokryło naszym dyniowym puree.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić granolę. Piec 30 minut, aż będziemy widzieć, że płatki nabrały lekko złotawego koloru. W czasie pieczenia ostrożnie przemieszać długą łyżką, żeby się nie spaliło i równomiernie przypiekło. Wyjąć i zostawić do całkowitego przestygnięcia.
  6. Przechowywać w zamykanym pojemniku. Jak zwykle zostawiam upieczona granolę do przestygnięcia na noc i w otwartym pojemniku jeszcze kilka godzin, żeby mieć pewność, że nie ma żadnej wilgoci, zanim zamknę pudełko.

Smacznego

Pomysł z moimi zmianami z książki The Gut Health Plan, Christine Bailey

.

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.