Testowałam tę sałatkę na potrzeby jadłospisu śródziemnomorskiego z niskim IG bez mięsa i ryb. Ostatecznie zdecydowałam się na inne danie więc publikuję przepis.
Taka sałatka w towarzystwie jogurtu greckiego lub skyr jest fantastycznym posiłkiem głównym. Zapewni ci wystarczającą ilość białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy. A do tego mnóstwo błonnika i antyoksydantów. I na koniec: to danie nie podniesie ci cukru we krwi, nie będziesz się za moment rozglądać za czymś słodkim do jedzenia.
Jedzcie ją powoli, dokładnie rozgryzajcie każdy kęs, wtedy wydobędziesz z niej cała słodkość.
- Oczywiście różnorodność fasolek może być większa. Dajcie się ponieść wyobraźni.
- Można tez dodać bobu, ale trzeba go wcześniej osobno ugotować.
- Jeśli możecie kupić takie duże wióry kokosowe (nie drobne wióreczki), posypcie nimi sałatkę przed podaniem, wspaniale pasuje.
- Zamiast nerkowców można użyć orzechów laskowych, ale wtedy warto je dodać razem z wodą. Inaczej mogą być zbyt twarde.
- Jeśli twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne to ok. 2000 kcal, możesz śmiało do tej sałatki zjeść kawałek pieczywa. Świetnie pasuje pita lub tortilla (najlepiej pełnoziarniste) wcześniej opieczone w tosterze.
Zielona fasolka i zielony groszek to cudownie odżywcze letnie warzywa. Warto z nich robić co tylko się da.


Ciepła sałatka azjatycka z zielonej fasolki
Porcja na 2 osoby
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czarnuszki (lub ziaren sezamu)
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1-2 gałązki z liśćmi curry (świeże lub suszone), opcjonalnie
- 300 g fasolki szparagowej zielonej
- 100 g zielonego groszku: mrożony, świeży, cukrowy albo edamame
- 60 ml wody
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 czerwona lub zielona papryczka chilli
- jogurt grecki lub skyr (naturalny)
- natka pietruszki
- Z fasolki odciąć końcówki, umyć i osuszyć.
- Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić liście curry, garam masala i czarnuszkę. Smażyć mieszając 1 minutę na średnim ogniu.
- Dodać fasolkę, groszek i orzechy. Smażyć na małym ogniu mieszając 2 minuty.
- Wlać wodę, przykryć i trzymać na ogniu kolejne 2 minuty.
- Zdjąć z ognia, posypać posiekaną papryczką chilli. Podawać z jogurtem greckim lub typu skyr (warto go sobie trochę doprawić wg. swoich upodobań).
Smacznego