Testowałam tę sałatkę na potrzeby jadłospisu śródziemnomorskiego z niskim IG bez mięsa i ryb. Ostatecznie zdecydowałam się na inne danie więc publikuję przepis.

Taka sałatka w towarzystwie jogurtu greckiego lub skyr jest fantastycznym posiłkiem głównym. Zapewni ci wystarczającą ilość białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy. A do tego mnóstwo błonnika i antyoksydantów. I na koniec: to danie nie podniesie ci cukru we krwi, nie będziesz się za moment rozglądać za czymś słodkim do jedzenia.

Jedzcie ją powoli, dokładnie rozgryzajcie każdy kęs, wtedy wydobędziesz z niej cała słodkość.

  • Oczywiście różnorodność fasolek może być większa. Dajcie się ponieść wyobraźni.
  • Można tez dodać bobu, ale trzeba go wcześniej osobno ugotować.
  • Jeśli możecie kupić takie duże wióry kokosowe (nie drobne wióreczki), posypcie nimi sałatkę przed podaniem, wspaniale pasuje.
  • Zamiast nerkowców można użyć orzechów laskowych, ale wtedy warto je dodać razem z wodą. Inaczej mogą być zbyt twarde.
  • Jeśli twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne to ok. 2000 kcal, możesz śmiało do tej sałatki zjeść kawałek pieczywa. Świetnie pasuje pita lub tortilla (najlepiej pełnoziarniste) wcześniej opieczone w tosterze.

Zielona fasolka i zielony groszek to cudownie odżywcze letnie warzywa. Warto z nich robić co tylko się da.

Ciepła sałatka azjatycka z zielonej fasolki

Porcja na 2 osoby

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czarnuszki (lub ziaren sezamu)
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1-2 gałązki z liśćmi curry (świeże lub suszone), opcjonalnie
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej
  • 100 g zielonego groszku: mrożony, świeży, cukrowy albo edamame
  • 60 ml wody
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 czerwona lub zielona papryczka chilli
  • jogurt grecki lub skyr (naturalny)
  • natka pietruszki
  1. Z fasolki odciąć końcówki, umyć i osuszyć.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić liście curry, garam masala i czarnuszkę. Smażyć mieszając 1 minutę na średnim ogniu.
  3. Dodać fasolkę, groszek i orzechy. Smażyć na małym ogniu mieszając 2 minuty.
  4. Wlać wodę, przykryć i trzymać na ogniu kolejne 2 minuty.
  5. Zdjąć z ognia, posypać posiekaną papryczką chilli. Podawać z jogurtem greckim lub typu skyr (warto go sobie trochę doprawić wg. swoich upodobań).

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.