Jeśli jak co roku cukinia zaskoczy was urodzajem, wypróbujcie ten przepis. Cukinia marynowana w oliwie z czosnkiem i chili, jeśli chcecie trochę podkręcić na ostro. Jest fantastyczna z lekko opieczoną w tosterze bagietką.

Można jej zrobić dużo, bo bardzo dobrze się przechowuje. Kiedy wrócicie z pracy i padniecie na twarz, taka cukinia ze słoiczka bedzie wybawieniem z podłego nastroju.###

Wyobraźcie sobie długi, ponury, ciemny listopadowy wieczór. Bierzcie dobrą książkę, robicie ulubiona herbatkę i wyjmujecie ze spiżarni marynowaną cukinię. Oliwa, czosnek, chili i sprężysta cukinia.

Niech się przegryza, marynuje i nabiera mocy na jesienno zimową szarugę.

Nie będę czarować, to nie jest przepis łatwy i szybki. Nie jest może bardzo upierdliwy, tylko, rozciągnięty w czasie. Cukinia ma bardzo dużo wody i pierwsze dwa dni trzeba poświęcić na to, żeby odciekło z niej jak najwięcej. Dopiero potem jest łatwizna, a później przychodzi pasteryzacja. Nie cierpię tego procesu, bo zawsze się okazuje, że jeden mały słoiczek nie zmieścił się do garnka i trzeba się nim zająć osobno.

Co roku, kiedy się tak upierniczę z tymi przetworami obiecuję sobie, że to już ostatni raz. Po co mi to. A potem przychodzi nowy sezon i znowu zapełniam swoje słoiczki. Lubię dobrze zjeść.

Cukinia marynowana w oliwie z czosnkiem i chili – na zimę

  • ok. 3 kg cukinii, średniej albo małej
  • 3-4 garście soli, najlepiej takiej do przetworów, niejodowanej
  • ok. 1 litra octu winnego lub jabłkowego 6% rozcieńczonego 1:1 z wodą (chodzi o to, żeby powstał ocet 3%)
  • 5 ząbków czosnku obranego i pokrojonego w plasterki
  • papryczka chili – niekoniecznie
  • czarny pieprz w ziarnach
  • oliwa z oliwek, ok. 1 litra – nie polecam innego oleju, nie wyjdzie dobrze
  1. Cukinię myjemy i osuszamy. Następnie kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Nie supercienkie, średnie. A potem na słupki. Długość słupków zależy od naszych upodobań.
  2. W dużej misce mieszamy cukinie z całą ilością soli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. pół godziny. Może być do lodówki.
  3. Po tym czasie przekładamy naszą posolona cukinię na spory durszlak. Durszlak umieszczamy nad miską albo garnkiem. Cukinię nakrywamy talerzem i obciążamy czymś ciężkim (ja postawiłam kamienny moździerz). W tym procesie chodzi o to, żeby pod naciskiem z góry, z cukinii odciekło jak najwięcej wody. A zatem durszlak musi być umieszczony dosyć wysoko nad miską.
  4. Obciążoną cukinię na durszlaku przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy na 1-2 dni do obcieknięcia.
  5. Po tym czasie w misce przygotowujemy 3% roztwór octu jabłkowego lub winnego, czyli 1 litr octu 6% mieszamy z 1 litrem wody. Wkładamy do tego naszą cukinię i opłukujemy ją z soli.
  6. Opłukaną cukinię przekładamy na durszlak i zostawiamy znowu do ocieknięcia na ok. pół godziny. Można ja trochę osuszyć ręcznikiem.
  7. I wreszcie nakładamy do słoików. W każdym słoiku upychamy delikatnie cukinię, czosnek, 1-2 plasterki chili, jeśli używamy i 3-4 ziarna czarnego pieprzu.
  8. Słoiki napełniamy zostawiając 2 cm wolnego miejsca od góry. Układając cukinię lekko przyciskam ją w dół. W ten sposób likwiduję pęcherzyki powietrza. Poza tym luźno pływająca cukinia będzie wymagała więcej oliwy, co jest mało ekonomiczne.
  9. Zalewamy cukinię oliwą, również zostawiając miejsce od góry.
  10. Każdy zalany słoik dzióbię jeszcze pałeczką od sushi, żeby uwolnić pozostałe pęcherzyki powietrza.
  11. Słoiki dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej 20 minut. Gorące słoiki wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostygnięcia. Bardzo polecam do tego specjalny chwytak do gorących przetworów.
  12. Po wystygnięciu słoiki odstawiamy na ok. 6 tygodni, aby smaki się przegryzły.

Przepis z niewielkimi zmianami pochodzi ze strony www.hajduczeknaturalnie

 

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.