Tym daniem chciałam odczarować kaszę gryczaną, która przeważnie jest aktorką drugiego planu. Ale nie tutaj. Tu kasza gryczana odkrywa swoje wdzięki i idzie na całość. Ma główna rolę i jest w tym niezła.

Pozwala sobie towarzyszyć nerkowcom i jest to adoracja ze wszech miar udana. Jeśli nie z miłości, to zdecydowanie z wyrachowania. Bez nerkowców byłaby po prostu gotowaną kaszą. Dzięki nim może nam przekazać cały swój wdzięk i smak. Jedno bez drugiego, byłoby tylko zwyczajnym, pożywnym składnikiem. Razem tworzą subtelne curry, które od razu zapisujesz w rozdziale „przepisy do powtórzenia”.

Soczysta sałatka ze szpinaku i pomarańczy sprawia, że czas przy stole się staje się najmilszą chwilą tego dnia. Jednym słowem – smakowało mi.

Ani kaszy ani nerkowców nie moczyłam przed gotowaniem, ale nie widzę przeszkód. Curry jest najlepsze w dniu ugotowania. Potem troszkę traci na wilgotności. Zdjęcia pochodzą właśnie z dnia drugiego, stąd może być wrażenie, że danie jest suche i być może niezbyt zachęcające. Pragnę rozwiać takie myśli. Ciągle jest pyszne. Odgrzewając, na patelnię wlałam tylko łyżkę sosu sojowego. 

Przepis z moimi modyfikacjami pochodz z bloga fullofplants.

Curry z kaszy gryczanej i orzechów nerkowca

Porcja na 3-4 osoby

  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka imbiru, startego na tarce
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • kasza gryczana niepalona – niepełna szklanka (200 ml)
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 duża puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 750 ml wody

Sałatka

  • 2 garście szpinaku
  • 1 pomarańcza
  • Sos/dressing winegret
  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę i na średnim ogniu podsmażamy ją ok. 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy czosnek i imbir. Smażymy mieszając kolejne 3 minuty. Trzeba uważać, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki.
  2. Do tego wszystkiego dorzucamy kaszę i orzechy. Mieszamy dokładnie i podsmażamy tak ok. 2-3 minut.
  3. Dodajemy przyprawy i cukier i mieszamy wszystko dokładnie.
  4. Wlewamy sos sojowy, mleczko kokosowe i wodę. Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Z wodą należy być czujnym. Jeśli kasza wypije dużo wody, można troszkę dolać, żeby danie nie było zbyt suche.

Sałata ze szpinakiem i pomarańczami

Szpinak myjemy, pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki. Całość polewamy 2 łyżkami sosu winegret.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.