To danie z soczewicy robię regularnie w środku tygodnia. Po pierwsze dlatego, że używam do niego wolnowaru i po prostu wrzucam wszystko do środka, naciskam guzik i zapominam. Po drugie jest przyjemnie inne od typowych dań gulaszowych naszej szerokości geograficznej. Po trzecie łatwo się je potem odgrzewa. Po czwarte to porządna i super zdrowa porcja jedzenia.###

Mimo, że nie jestem wegetarianką to więcej jem dań z kuchni roślinnej niż mięsnych. Nie potrzebuję dużo mięsa. Lżej się czuję po porcji roślinnego białka. Mięsne obiady przeważnie są u mnie w weekend, kiedy do stołu siada cała familia. Dla mnie tak jest zdrowiej.

Jeśli nie macie wolnowaru, to nic nie szkodzi. To danie świetnie się nadaje do ugotowania w zwykłym garnku.

Proporcja ostrości jest w tym curry świetnie wyważona. Język nie drętwieje, ale zdecydowanie czuć, że danie ma hinduskie korzenie. Można podawać z ryżem albo komosą ryżową (quinoa). Ja zwykle jem tak jak jest, bo soczewica i tak jest bardzo sycąca.

Polecam do tego przystawkę, która w hinduskiej kuchni nazywana jest ‘raita’. Podaje się ją obok głównych dań, po to, żeby łatwiej było sobie poradzić z ich piekielnie ostrymi daniami. Raita to naturalny jogurt doprawiony lekko solą, do którego wkrojony jest drobniutko posiekany ogórek. Ja lubię też raitę ze szpinakiem i taką też wam prezentuję. Raita to również doskonały sposób na dodatkową dawkę wapnia.


Curry z soczewicy

Porcja dla 5-6 osób

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 średniej wielkości bataty (słodkie ziemniaki) albo ok. 300 g dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego (lub mięsnego)
  • 1 szklanka wody
  • mała cebula
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry (nie przyprawa, tylko pasta, jak krem)
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy (turmeric)
  • 1 łyżeczka imbiru – świeżego drobno posiekanego lub suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego ‘light’
  • Natka pietruszki lub kolendry
  • Kawałek cytryny

Raita ze szpinakiem – ilość składników według potrzeb

  • Jogurt naturalny
  • szpinak

Wersja na wolnowar

  1. Soczewicę dokładnie wypłucz na sitku pod zimną, bieżąca wodą.
  2. Bataty albo dynię obierz i pokrój ma małe kawałki.
  3. Cebulę drobniutko posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Wszystkie składniki OPRÓCZ MLECZKA KOKOSOWEGO umieść w wolnowarze. Nastaw na „low” na 6 godzin.
  5. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe i nastaw na „low” na pół godziny.

Wersja na garnek

  1. Soczewicę opłucz dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Bataty albo dynię obierz i pokrój ma małe kawałki.
  3. Cebulę drobniutko posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Przesmaż krótko cebulę, imbir i czosnek.
  5. Dodaj turmeric i garam masala oraz pastę curry. Smaż mieszając 2 minuty.
  6. Dodaj soczewicę, bataty lub dynię, bulion i wodę. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Gotuj ok. 40 minut na małym ogniu aż soczewica będzie miękka.
  7. Pod koniec gotowania wlej mleczko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut.

Raita ze szpinakiem

  1. Szpinak umieść na sitku i przelej gorącą wodą z czajnika. Zrobi się miękki.
  2. Posiekaj drobno szpinak i dodaj do jogurtu.
  3. Wymieszaj i posól.

Curry z soczewicy przekładamy do głębokich miseczek, dodajemy ćwiartkę cytryny, jeśli ktoś lubi sobie wysinąć. Raitę podajemy w małych miseczkach obok curry. Zajadamy łyżką. trochę curry, trochę raity.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.