Kto lubi śliwki w czekoladzie oraz czekoladę z pomarańczową nutą, to nie znajdzie lepszego przepisu.

Dodałam trochę miodu, bo moje śliwki nie były zbyt słodkie, a gorzka czekolada sprawiła, że smak był jeszcze bardziej wytrawny.

A teraz, czas na jakąś dobrą wymówkę, żeby wyjadać czekośliwkę łyżką z patelni, zanim jeszcze ostygnie.

Śliwki i pomarańcze – różnorodność witamin, antyoksydanty, sporo witaminy C i niezły wynik, jeśli chodzi o witaminę K. Dobrze działają na zaparcia.

Miód – antyoksydanty, dobrze działa na serce (pomaga obniżyć zły cholesterol)

Gorzka czekolada – żelazo, magnez, antyoksydanty, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, podwyższa „dobry cholesterol”.

Na okoliczność tego, że ten wyrób tak mi smakował, pokusiłam się o wyliczenie kaloryczności, żeby się uspokoić i znaleźć usprawiedliwienie do dalszej produkcji. I udało się! Cała porcja (nie zjecie tyle na raz) ma ok. 1300 kcal. To w 100 g. będzie 130 kcal. Mało. Czego chcieć więcej?

Polecam pod tą czekośliwkę zdrowe, pyszne, chrupiące, gofry. Gofry z czekośliwką, dobra kawa i niech sobie nawet od rana pada.

Czekośliwka z pomarańczą

  • 1,2 kg śliwek
  • 1 pomarańcza
  • 2-3 łyżki miodu
  • 100 g. gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
  1. Ze śliwek usunąć pestki. Wrzucić je na dużą głęboką patelnię i smażyć na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając, aż ładnie puszczą sok.
  2. Jak już tego soku jest sporo, gotować (mały ogień) bez przykrywki, żeby go w dużej części odparować. Śliwki podczas gotowania powinny się ładnie rozpadać.
  3. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę i dodać do śliwek. Można pominąć ten etap, jeśli ktoś nie lubi pomarańczowej skórki.
  4. Z pomarańczy wycisnąć sok i dodać do śliwek. Gotować ok. 5 minut bez przykrywki.
  5. Dodać czekoladę połamaną na kawałki. Dobrze wymieszać, żeby się ładnie rozpuściła.
  6. Spróbować. Jeśli śliwki były bardzo słodkie może obędzie się bez miodu. Jeśli chcemy dosłodzić, dodajemy miód.
  7. Ja przechowuję w szklanym, zamykanym pojemniku w lodówce. Przed podaniem trzeba minimum 30 minut wcześniej wyjąć z lodówki, żeby czekośliwkowe smarowidło się ogrzało.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.