Zdrowy lunch, który bardzo przyjemnie się konsumuje. Smaki sa niejednorodne i przyjemnie się przegryzają za każdym kęsem. Taka sałatka jest doskonała na mimowolny jedzeniowy ‘mindfulness’. Do ust bierzemy dużo różnych składników i w zależności od tego, czego akurat dziubnęło nam się więcej, mamy inne wrażenia smakowe.
Jest w niej świetnie dobrana kompozycja białek, węglowodanów, zdrowych tłuszczy witamin i minerałów. Bedziemy po niej syci, z taką miłą samoświadomością “ach jak cudownie zdrowo potraktowałam się dzisiaj, a do tego było niezłe, no ja to potrafię :-)”.
Polecam jeszcze kefir lub maślankę do popicia po tym daniu, dla pełnego szczęścia.
Można też trochę poszaleć, jeśli chodzi o składniki. Zamiast cebuli – seler naciowy lub papryka czerwona i odwrotnie. Szpinak jest do zastąpienia inną zieleniną – jak tak właśnie zrobiłam tym razem, co widać na zdjęciach.
Soczewicę, pomarańcze (warto jeść na pomarańczowo) i pomidorki proszę potraktować jako fundamenty i zmieniać ewentualnie inne składniki.
Sałatka soczewicowa z pomarańczą i pomidorami
Składniki na 2 porcje
- Soczewica zielona – 120 g (10 łyżek) ilość soczewicy przed ugotowaniem
- Cytryna – 40 g (połówka)
- Ocet winny – 6 g (1 łyżka)
- Seler naciowy – pół łodygi (można zamienić na cebulę)
- Oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
- Kmin rzymski (kumin) – 4 g (1 łyżeczka), opcjonalnie, nadaje charakterystyczny orientalny posmak. Jeśli nie lubisz pospolitego kminku, to kmin rzymski też ci raczej nie podejdzie.
- Czosnek – 5 g (1 ząbek), czyli na 1 porcję – 1/2 ząbka
- Pietruszka lub kolendra, natka – 10 g (ok. 10 listków) o kolendrę raczej będzie trudno, ale pietruszka jest jeszcze lepsza, bo eliminuje czosnkowy zapach, warto jej dodać dużo
- Pomidory koktajlowe – 160 g (8 sztuk)
- Szpinak lub inna zielenina – 25 g (1 garść)
- Papryczka ostra (chili) – 20 g (1 sztuka) dodaj połowę, jeśli ostre smaki nie dla ciebie, aczkolwiek warto, bo podkręca metabolizm
- Pomarańcza – 400 g (2 sztuki)
Czas przygotowania: 30 minut
- Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odecedź, przepłucz i zostaw na sitku do odcieknięcia.
- Wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj oliwę, ocet winny lub jabłkowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, odrobinę soli i wymieszaj.
- Wypłucz i osusz szpinak.
- Przekrój na pół albo ćwiartkę pomidorki.
- Obierz ze skóry pomarańczę i podziel na małe cząstki.
- W salaterce połącz ugotowaną soczewicę, cebulę lub selera naciowego, pomidory, szpinak oraz pomarańczę i polej sosem oliwnym.
- Posyp obficie natką pietruszki lub kolendrą.