Wszystko w tym przepisie jest piękne i proste. Młoda soczysta czerwona cebula zyskuje piękny kolor wiosennej piwonii dzięki zalewie z soku z cytryny.
Kiedy stawiam sobie taki słoiczek z cebulą lubię się rozmarzyć nad jego dziewczęcym różem.
Te cebulowe pikle są wspaniałe do wszelkiego rodzaju wegańskich past do chleba: smalczyku z zielonego groszku, pasty z czerwonej fasoli, hummusu z zielonego groszku, pasztetu bez pieczenia, pasztetu z kaszą gryczaną. Jadam je też razem z burgerem fasolowym.
Lekkie, odświeżające i wyjątkowej urody – cebule marynowane/kiszone w soku z cytryny.
Czerwona cebula kiszona w soku z cytryny
- 2 duże czerwone cebule, młode
- Sok z 8-10 cytryn
- Sól do smaku (ok. ½ łyżeczki)
- Cebule kroimy w cienkie plasterki. Nie super cienkie, ale nie grubasy. Sparzamy na sicie wrzątkiem. Zostawiamy do ostygnięcia.
- Wyciskamy sok z cytryn.
- Cebule przekładamy do miski, solimy i zalewamy sokiem z cytryny. Mieszamy i zostawiamy na minimum 30 minut.
- Po tym czasie układamy cebulę ciasno w słoiczki. Dociskamy, aby zyskać jak najwięcej miejsca. Zalewamy sokiem cytrynowym.
- Słoiki zakręcamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Potem przechowujemy w lodówce