Kompozycja tego dżemu jest pomyślana tak, żeby pasował do serów i pasztetów, a nie do naleśników. Cukru dodaje się niewiele. Tymianek odpowiada za nietypowy smak i zapach a chili, jak to chilli, sprawia, że jest ostrzej i ciekawiej.
Ten dżemik wspaniale pachnie i uroczo się prezentuje w malutkich słoiczkach. Używam go potem głównie do serów, dlatego przygotowanie małych słoiczków, którem można zjesć na raz jest idealne, żeby potem nic się nie zmarnowało. To taka morelowa delicja, wisienka na torcie czyli na kawałku dobrego sera.
W tych malutkich, słodkich słoiczkach będzie też wspaniałym prezentem dla znajomych i rodziny. Uroczo wygląda obok deski serów.
W morelach najcenniejsza jest skórka. Oprócz witamin i minerałów są w nich beta karoten i zeaksantyna, składniki, które pomagają zwalczać wolne rodniki w naszym organizmie. Najlepiej jeść je na surowo. A jesli coś zostanie, zrobić dżemik z tymiankiem.
Dżem morelowy z tymiankiem i chilli
- 1 kg dojrzałych moreli
- 4-6 łyżek brązowego cukru
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka płatków chilli
- Z moreli usunąć pestki. Wyłożyć do miski, wsypać cukier i odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką, aby owoce puściły sok.
- Morele z cukrem smażyć na głębokiej patelni na małym ogniu, często mieszając, aż ładnie odparują ok. 30 minut.
- Dodać listki tymianku (łodyżki wyrzucamy) i płatki chilli.
- Smażyć często mieszając 3 minuty.
- Gorący dżem nałożyć do małych, czystych słoiczków.
- Szybko zakręcamy słoiki i okrywamy ręcznikiem albo kocem, aż wystygną.
Pycha. Smacznego.