Rokitnik powinien tej zimy być na naszych półkach ze względu na witaminę C. Po pierwsze ma jej baaaardzo dużo, a to ważne gdy chcemy zadbać o odporność organizmu. Po wtóre witamina C z rokitnika jest wyjątkowa, ponieważ jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Dlatego dżem z rokitnika, który jak wszystkie tego typu przetwory trzeba gotować, zachowuje większość swojej witaminy C. Jak to możliwe? Przeczytasz więcej na ten temat w przepisie na konfiturę z rokitnika z kurkumą i oregano.
Witamina C jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem, o którym więcej możesz przeczytać w artykule o witaminie C i zmarszczkach.
Gruszka i bazylia świetnie komponują się ze słodko-kwaśnym rokitnikiem. Może Ci również posmakować konfitura z rokitnika z kurkumą i oregano.
Uwaga, na zdjęciu jest dżem z rokitnika ozdobiony owocami ognika :-).