Hummus to pasta z ciecierzycy. Można się pokusić o stwierdzenie, że to taki dalekowschodni smalec, ale pod względem odżywczym to jest duże przegięcie. Hummus jest bardzo odżywczy i zdrowy, a smalec … dokładnie odwrotnie.

Hummus w krajach arabskich podaje się właściwie do wszystkiego. Dzieci już w kołysce doskonale znają to danie. I całe szczęście, że przywędrowało również do nas. Hummus robi się z ciecierzycy, którą warto włączyć do swojego menu. Można więcej o tym poczytać: 5 powodów, dla których warto jeść ciecierzycę.

Klasyczny hummus jest przygotowywany z suchej ciecierzycy, którą namacza się na noc a następnie gotuje i dopiero wtedy przyrządza się z niej pastę. Kiedy mam zapowiedzianych gości to też tak robię, żeby się popisać.

Ale kiedy mam ochotę na hummus a nie namoczyłam na noc ciecierzycy, bo nie chciało mi się jej potem gotować, robię wersję na szybko. Wersja na szybko to hummus, do którego biorę ciecierzycę z puszki.

Jeśli potrzebujecie zaoszczędzić na cholesterolu, bo wasz lekarz już zaczyna wywracać oczami, dobrym sposobem jest zastąpienie masła do kanapek hummusem.

Kanapka z hummusem nie wymaga już dodatku wędliny (kolejna zaleta na korzyć obniżenia cholesterolu!), bo ciecierzyca ma wystarczająco białka, żeby nas nasycić. Można za to taką kanapkę grubiej posmarować. Na to plasterki rzodkiewek, papryki i smacznego. Świetnie smakują też tosty z hummusem i ciepłymi warzywami.

Przepis na hummus poniżej to wersja podstawowa. Można też poszaleć z dodatkami i zrobić hummus smakowy. Doskonale sprawdzą się:

  • Suszone pomidory
  • Papryki chilli w proszku
  • Słodka papryka w proszku
  • Pestki słonecznika
  • Kapary

Ciecierzycę serwujemy w małej miseczce. Można posypać natką pietruszki i skropić oliwą.

Hummus

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, odlewając kilka łyżek, które przydadzą się za chwilę.
  2. Odsączoną ciecierzycę włożyć do malaksera lub blendera. Dodać 2-3 łyżki wody z zalewy i miksować.
  3. W połowie miksowania dodać resztę składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, odrobinę soli, szczyptę pieprzu oraz kumin.
  4. Dodajemy oliwę
  5. Miksując stopniowo dodawać więcej zalewy lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.