Pasta z groszku do chleba to uroda i smak prostoty. Jej przygotowanie zajmuje tylk czasu, ile potrzeba do zaparzenia herbaty. Mrożony groszek (albo świeży w sezonie) i trochę dodatków. Nic więcej.

To inna pasta niż ta groszkowo-mietowy hummus. Lżejszy kaliber i szybka jazda. A do tego zamiast groszku można użyć bobu.

Groszkowe smarowidło jest dobrym źródłem białka, nasyci. Dodany do tego olej lniany to zdrowe kwasy omega-3. Żeby było zdrowo nie trzeba zaraz bardzo kombinować. To wspaniała, orzeźwiająca alternatywa kanapek z wędliną. Jeśli lubicie szybkie kanapki z awokado, to ta pasta przypadnie wam do gustu. Nawet kolor jest podobny.

Kluczem do sukcesu w tym smarowidle jest podanie go na pysznym chlebie, a na to słodki, dojrzały, pachnący pomidor albo z jego braku – ostra papryka. Ach, przmknijcie oczy i uprawiajcie ‘mindfulnes’ z tą kanapką. Pycha.

Zróbcie koniecznie. Smalczyk groszkowy można wyczarować z dowolnej ilości groszku i moim zdaniem warto go zrobić tyle ile się zje danego dnia. Ja nie miksuję na gładką masę, lubię takie groszkowe grudki. Czasami tylko rozgniatam porządnie widelccem. To nie jest przepis przy którym się napracujecie 🙂

Pasta z groszku do chleba

  • Garść groszku (lub garść bobu)
  • Młoda, soczysta cebulka albo dymka
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju lnianego lub innego ulubionego
  • Papryczka chili – drobno pokrojona (opcjonalnie)
  • Natka pietruszki – opcjonalnie
  1. Bób albo groszek należy ugotować do miękkości. Odcedzić. Z bobu zdjąć skórkę.
  2. Warzywo wrzucić do malaksera/blendera. Dodać 1-2 łyżki wody i miksować na gładką masę.
  3. Dodać olej lniany i znów krótko zmiksować. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Wszystko zależy od tego, ile groszku/bobu mamy i jaką chcemy konsystencję uzyskać. Radzę nie dodawać więcej oleju lnianego, bo jest dosyć specyficzny i może zdominować smak potrawy w większej ilości. Lepiej dolewać wody.
  4. Gotową masę doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie papryczka chili.
  5. Cebulkę posiekać na drobniuteńką kostkę i wymieszać z groszkiem/bobem.
  6. Posypać natką pietruszki.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.