Latem żyje się zdrowiej. Jest więcej słońca, więc syntezę witaminy D w skórze dostajemy bez łaski. Jemy więcej ryb, bo uwielbiamy odpoczywać nad wodą. Warzywa i owoce kuszą kolorami i jak co roku chcemy kupić i ponarzekać na to co akurat dojrzewa: truskawki, szparagi, jagody, czereśnie itd.

Piękna pogodna częściej i na dłużej wygania nas z domu. Ja nawet nie wspominam o zaplanowanych, przemyślanych ćwiczeniach. Kręcimy się wokół działki, na weselach nóżką zawijamy – zawsze to trochę ruchu więcej. Latem odchudzanie jest bardziej radosne.

A potem przychodzi jesień. Po ciepłym wrześniu i znośnym październiku – listopad. Zimno, ponuro a do tego nadwaga. Sweterki jakby się skurczyły, a dżinsy wbijają się mało komfortowo w imponujące udka. Czas na spodnie z gumką.

To prawda, że jesienią zaczynamy przybierać na wadze jak niedźwiedzie, chociaż potem niestety nie leżymy pół roku w gawrze, żeby obudzić się wśród łąk umajonych ze znacznie obniżonym BMI.

Dlaczego jesienią jest trudniej?

  • Jesienią nie chce nam się już tak często wychodzić na zewnętrz, żeby pobiegać. Netflix jest dużo bardziej kuszący niż wieczorny spacer.
  • Jesienią lampka wina (puste kalorie) do dobrej książki kusi nas bardziej niż  koktajl warzywno-owocowy, za którym szaleliśmy latem. Częściej łapiemy infekcje, więc uprawiamy kanaping (albo sofing?) i dogadzamy sobie, bo „taka jestem chora”.
  • Zamiast kilogramem czereśni pocieszamy się dżemikiem od mamusi. Jesienią gotuje się więcej dań cięższych, rozgrzewających – mięsnych.
  • Wskaźnik konsumpcji pieczywa idzie niebezpiecznie do góry a blogi cukiernicze przeżywają oblężenie.

Jak odchudzać się jesienią?

Jesień wbrew pozorom to całkiem niezły czas na rozpoczęcie dbania o siebie z głową. Nie mamy już presji idealnego ciała do kostiumu kąpielowego i możemy spokojnie zaplanować zmianę kilku nawyków. Poza tym rodzaj dań, które gotuje się jesienną porą pozwala zrobić jedzenie na zapas i zamrozić, kolejna zaleta.

  • Rozgrzewające potrawy. To może być i wada, i zaleta. Pułapka, bo często takie potrawy są bardziej tłuste, bo najczęściej rozgrzewamy się mięsiwem. Z drugiej strony jesienne rozgrzewające dania są bardziej sycące, dzięki czemu rzadziej sięgamy po przekąski.
  • Ciepłe śniadania i zupy. To podstawa jesiennych jadłospisów. Ciepłe jedzenie poprawia nastrój. W zupach zaś możemy przemycić dużo więcej warzyw niż dalibyśmy radę zjeść na surowo.
  • Jedzenie wzmacniające odporność. Dobra dieta powinna uwzględniać takie składniki. Obniżenie kaloryczności podczas odchudzania to zawsze jednak obciążenie dla organizmu, więc lepiej zapobiegać przeziębieniom. Co jeść? Kiszonki (naturalne probiotyki), produkty bogate w witaminę C (papryka, kapusta, cytrusy, żurawina), kwasy omega 3 (tłuste ryby, siemię lniane), karotenoidy (głównie pomarańczowe jedzenie).
  • Fasole i kasze. Fasole i kasze to ciągle niedoceniana grupa produktów, które są kopalnią dobroczynnych składników. Jesienią warto zastąpić potrawami z fasoli i kasz dania mięsne, których generalnie jemy za dużo. Warto zrobić sobie chociaż jeden bezmięsny dzień w tygodniu (a trzy to już byłoby super).
  • Produkty, które usprawniają metabolizm: zielona herbata, ostre przyprawy, kurkumina, cynamon (ale bez szarlotki). Więcej na ten temat znajdziesz w artykule 5 produktów, które przyspieszają metabolizm. Warto tymi produktami urozmaicać swoje menu codziennie.
  • Pijmy wodę i herbaty. Kiedy kończy się lato, wydaje się, że już nie obowiązuje dobry zwyczaj wypijania dużej ilości wody. A to błąd. Trzeba pić tyle samo dużo.
  • Bądźmy aktywni. To jest czynnik niezbędny o każdej porze roku.

Zapraszam do skorzystania z oferty dietapo40 na gotowe jadłospisy. Oferta będzie systematycznie poszerza, a zatem zapraszam do zaglądania i sprawdzania.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.