Zwykle pod koniec maja żegnam się z gorącymi, rozgrzewającymi zupami, ale w tym roku pogodna zachęciła mnie do jeszcze jednego rozdania.

Zupa z młodej kapusty. A do tego soczewica i dla zrównoważenia kapuścianej słodkości – pomidory. Takie połączenia udają się z sezonowych produktów. Kapusta musi być młoda, inaczej to nie będzie ta sama zupa.

Młoda kapusta, ta pierwsza, wiosenna jest wyjątkowo słodka, jędrna i chrupiąca. Nie warto jej rozgotowywać tylko zostawić trochę tej wiosennej świeżości. To nie papka dla niemowlaków.

Soczewica ma za zadanie przede wszystkim wzbogacić tą zupę o wartościowe białko, dzięki czemu można się dobrze nasycić.

Przyprawy, a szczególnie umiejętne wywarzenie ostrego posmaku zupy przesądzi o tym, czy będziecie do tego przepisu wracać, czy nie. Ja wracam i to z przyjemnością.

Do tej zupy zwykle dodaję domowy bulion drobiowy, ale każdy inny ulubiony się sprawdzi w tym przepisie.

Kapuśniak z młodej kapusty z soczewicą i pomidorami

  • ok. 500 g. młodej kapusty
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy (suche ziarna)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ok. 1,5 litra bulionu, lekkiego rosołu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/3 kuminu (kmin rzymski w proszku)
  • sok z ½ cytryny
  • koperek
  • sól, pieprz
  1. Kapustę drobno poszatkować. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i podsmażać cały czas mieszając. Dorzucić czosnek i również chwilę przesmażyć.
  3. Wrzucić soczewicę i kapustę, dokładnie wymieszać. Dodać kurkumę, kumin, słodką paprykę i płatki chili. Lekko posolić. Wymieszać i smażyć ok. 2 minut.
  4. Dodać pomidory z puszki i bulion. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut, aż soczewica będzie mięciutka.
  5. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny – można pominąć ten krok, jeśli nie lubicie takiego dodatku w zupach.
  6. Na talerzu porcję zupy posypać szczodrze świeżym koperkiem.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.