Kasza gryczana ma bardzo charakterystyczny smak i trzeba ją poprostu lubić. Nie da się jej smaku niczym przysłonić nie warto tego robic. Można za to z gryczanej wydobyć wszystko co najlepsze podrkęcając jej smak. I ten przepis was nie zawiedzie.###
Jadłam to danie trzy dni z rzędu i nie żałuję. Do tego nastawiłam pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne, tym razem z liśćmi czosnku niedźwiedziego. Nie mogłam odejść od talerza.
Po takim daniu gęba sama się śmieje. I kochani zdrowe to, że aż miło.
Dla wielbicieli dań z kaszą gryczaną polecam warzywny stir-fry z porem i papryką.
Kasza gryczana ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
3 porcje
- ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (przed ugotowaniem)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- ½ cebuli drobno pokrojonej w kosteczkę
- 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami lub oliwy z oliwek
- 3 garście szpinaku (umytego i osuszonego)
- 8 połówek suszonych pomidorów (posiekanych na ok. 1 cm kawałki)
- ok. 80 g fety
- pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
- ogórki małosolne i cebula cukrowa – opcjonalnie, do serwowania razem z kaszą
- Kaszę gotujemy w minimalnie osolonej wodzie. Ja zalewam wrzącą woda z czajnika ok. 2 cm ponad poziom kaszy. Gotujemy ok. 12-15 minut aż cała woda się wchłonie. Odstawiamy z palnika, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy w spokoju.
- Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, na małym ogniu. Używamy do tego głębokiej patelni.
- Dodajemy szpinak i smażymy mieszając ok. 2 minut. Dorzucamy pomidory suszone. Podsmażamy mieszając.
- Dodajemy kaszę i mieszamy, smażymy ciągle na małym ogniu ok. 1 minuty.
- Wyłączamy ogień, ale zostawiamy patelnię na palniku. Dodajemy pokruszony ser feta. Przykrywamy przykrywką na ok. 2 minuty.
- W tym czasie kroimy w ukośne plastry ogórki małosolne. Na to kładziemy plastry białej, słodkiej, soczystej, cukrowej cebuli.
- Można podawać. Smacznego.