Kasza gryczana ma bardzo charakterystyczny smak i trzeba ją poprostu lubić. Nie da się jej smaku niczym przysłonić nie warto tego robic. Można za to z gryczanej wydobyć wszystko co najlepsze podrkęcając jej smak. I ten przepis was nie zawiedzie.###

Jadłam to danie trzy dni z rzędu i nie żałuję. Do tego nastawiłam pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne, tym razem z liśćmi czosnku niedźwiedziego. Nie mogłam odejść od talerza. 

Po takim daniu gęba sama się śmieje. I kochani zdrowe to, że aż miło. 

Dla wielbicieli dań z kaszą gryczaną polecam warzywny stir-fry z porem i papryką

Kasza gryczana ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

3 porcje

  • ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (przed ugotowaniem)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • ½ cebuli drobno pokrojonej w kosteczkę
  • 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami lub oliwy z oliwek
  • 3 garście szpinaku (umytego i osuszonego)
  • 8 połówek suszonych pomidorów (posiekanych na ok. 1 cm kawałki)
  • ok. 80 g fety
  • pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • ogórki małosolne i cebula cukrowa – opcjonalnie, do serwowania razem z kaszą
  1. Kaszę gotujemy w minimalnie osolonej wodzie. Ja zalewam wrzącą woda z czajnika ok. 2 cm ponad poziom kaszy. Gotujemy ok. 12-15 minut aż cała woda się wchłonie. Odstawiamy z palnika, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy w spokoju.
  2. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, na małym ogniu. Używamy do tego głębokiej patelni.
  3. Dodajemy szpinak i smażymy mieszając ok. 2 minut. Dorzucamy pomidory suszone. Podsmażamy mieszając.
  4. Dodajemy kaszę i mieszamy, smażymy ciągle na małym ogniu ok. 1 minuty.
  5. Wyłączamy ogień, ale zostawiamy patelnię na palniku. Dodajemy pokruszony ser feta. Przykrywamy przykrywką na ok. 2 minuty.
  6. W tym czasie kroimy w ukośne plastry ogórki małosolne. Na to kładziemy plastry białej, słodkiej, soczystej, cukrowej cebuli.
  7. Można podawać. Smacznego.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.