Pikantna, orientalna kwaśnica. Pyszna. W ponure i beznadziejne dni szczególnie polecam. No oczywiście, koreańskie smaki trzeba lubić, ale jak tu lubić, jak się nie zna. Warto poznawać, odkrywać i próbować.

Ta potrawka jest bardzo elastyczna, jeśli chodzi o składniki. Za wyjątkiem kimchi właściwie wszystko można zastąpić czymś innym. Wiem, że nie każdy ma w domu słoiczek kimchi. Jeśli nie robicie sami, to warto kupić. Można je teraz dostać nie tylko w azjatyckich sklepikach. Kimchi akurat nie da się niczym innym oszukać, bo ma niepowtarzalny smak i jest tu zdecydowanie niezbędne.

Zakładam, że marchew i czosnek są na tyle powszechne, że nie ma potrzeby szukać zamienników. Co można podmienić, żeby i tak wyszło dobre?

Biała rzodkiew – kalarepa

Polędwiczka – schab, kurczak, wołowina

Grzyby shitake – pieczarki albo boczniaki

Goczugaru, goczujang – ostra papryka w proszku

Cebulka dymka – por, biała część

Makaron udon – tofu, albo inny azjatycki makaron. Może gryczany? Tak naprawdę nie jest tu konieczny. Dodałam go tym razem w ramach eksperymentu. Nie wnosi wiele do smaku potrawy, ale przydaje gęstości. Zamiast makaronu, można zwiększyć ilość innych składników.

Kuchnia koreańska uwielbia tofu i znaleźć je można w co drugim daniu. Do tego typu dań Koreańczycy używają też bardzo tłustych kawałków mięsa, przeważnie boczku. Ja jednak Koreanką nie jestem i wybór chudej polędwiczki nie był tu przypadkowy.

Kimchi z mięsem i grzybami

  • 2 marchewki
  • 1 biała rzodkiew – można zastąpić kalarepą podobnej wielkości
  • 3 cebulki dymki – tylko grube białe części
  • polędwiczka wieprzowa – kawałek długości dłoni
  • 3 ząbki czosnku
  • grzyby shitake – 1 opakowanie, ok. 150 g.
  • 1 łyżka goczugaru (papryka w płatkach) albo goczujang (pasta z ostrej papryki), albo ostrej papryki w proszku – to tylko w przypadku, gdy lubimy na dosyć ostro
  • kimchi – na oko 1 garść
  • 3 łyżki oliwy
  • makaron udon lub tofu
  1. Marchewkę, rzodkiew lub kalarepę kroimy w talarki. Dymkę grubo siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby kroimy w plasterki, nie bardzo cienko, normalnie.
  2. Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w cienkie plasterki. Nie muszą być prześwitujące, ale powinny być naprawdę cienkie.
  3. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy dymkę, grzyby i mięso. Ogień umiarkowany. Ma ładnie skwierczeć, ale nie przypalać się. Podsmażamy ciągle mieszając ok. 1-2 minuty obserwujemy, jak mięso traci różowy kolor.
  4. Jak już większość kawałków nie będzie różowa, dokładamy marchewkę. Mieszamy i podsmażamy ok. 1-2 minut.
  5. Dodajemy ostrą paprykę albo pastę paprykową. Mieszamy chwilę, tylko tyle, aby wszystkie składniki ładnie się oblepiły.
  6. Zalewamy przegotowaną wodą tylko tyle, aby zakryć wszystko co mamy w garnku.
  7. Dodajemy rzodkiew albo kalarepę i gotujemy na małym ogniu 10 minut.
  8. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy porcję kimchi, makaron, mieszamy i przykrywamy i odstawiamy dla przegryzienia smaku na ok. 5 minut.

Gotowe. Smacznego. Palce lizać.

 

Kimchi z mięsem i grzybami

  • 2 marchewki
  • 1 biała rzodkiew – można zastąpić kalarepą podobnej wielkości
  • 3 cebulki dymki – tylko grube białe części
  • polędwiczka wieprzowa – kawałek długości dłoni
  • 3 ząbki czosnku
  • grzyby shitake – 1 opakowanie, ok. 150 g.
  • 1 łyżka goczugaru (papryka w płatkach) albo goczujang (pasta z ostrej papryki), albo ostrej papryki w proszku – to tylko w przypadku, gdy lubimy na dosyć ostro
  • kimchi – na oko 1 garść
  • 3 łyżki oliwy
  • makaron udon lub tofu
  1. Marchewkę, rzodkiew lub kalarepę kroimy w talarki. Dymkę grubo siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby kroimy w plasterki, nie bardzo cienko, normalnie.
  2. Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w cienkie plasterki. Nie muszą być prześwitujące, ale powinny być naprawdę cienkie.
  3. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy dymkę, grzyby i mięso. Ogień umiarkowany. Ma ładnie skwierczeć, ale nie przypalać się. Podsmażamy ciągle mieszając ok. 1-2 minuty obserwujemy, jak mięso traci różowy kolor.
  4. Jak już większość kawałków nie będzie różowa, dokładamy marchewkę. Mieszamy i podsmażamy ok. 1-2 minut.
  5. Dodajemy ostrą paprykę albo pastę paprykową. Mieszamy chwilę, tylko tyle, aby wszystkie składniki ładnie się oblepiły.
  6. Zalewamy przegotowaną wodą tylko tyle, aby zakryć wszystko co mamy w garnku.
  7. Dodajemy rzodkiew albo kalarepę i gotujemy na małym ogniu 10 minut.
  8. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy porcję kimchi, makaron, mieszamy i przykrywamy i odstawiamy dla przegryzienia smaku na ok. 5 minut.

Gotowe. Smacznego. Palce lizać.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.