Kiszę w ten sposób kukurydzę specjalnie do sałatek zimowych. Pomidory jak z tektury, ogórki hodowane nie wiadomo na czym, trzeba się wtedy czymś poratować. Kiszona kukurydza rozjaśnia wtedy moje dni.

Kukurydza jest lekko ostra, ma słodko-kwaśny smak i zachowuje chrupiącą jędrność. Do sałatki z tuńczykiem dodaję tylko i zawsze kiszoną kukurydzę. Generalnie wszędzie, gdzie widzę w przepisie kukurydzę z puszki, wpycham moją kiszoną kukurydzę.

Jeśli kogoś jeszcze nie przekonałam, to warto wiedzieć, że słodka kukurydza jest bogata w luteinę i zeaksantynę, odpowiedzialne za dobry wzrok. Kiszona kukurydza to również dodatkowa dawka probiotyków, które dbają o zdrowie naszych jelit oraz wspomagają odporność.

Kiszona kukurydza

  • 4 kolby kukurydzy
  • 2 białe cebule, pokrojone w drobną kosteczkę
  • ​1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 1 papryczka jalapeno albo chili, drobno pokrojona (bez pestek, chyba, że idziecie na całość)
  • ​1 i 1/2 łyżeczki soli (12g.)
  • 270 ml wody, niechlorowanej
  1. ​​Z kolb kukurydzy, ostrym nożem odciąć ziarna.
  2. Ziarna kukurydzy wymieszać z cebulą, czosnkiem i papryczką.
  3. Sól rozpuścić w wodzie.
  4. Mieszankę kukurydzianą nałożyć do słoików, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od góry i zalać solanką. Zakręcić słoik.
  5. Zostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni.
  6. Po tym czasie przenieść w chłodne i ciemne miejsce, niech się przegryzie chociaż ze 3 tygodnie.
  7. Przed podaniem odlać zalewę.

Smacznego

Jeśli cenicie niebanalne kiszonki, to polecam w takim razie cytryny kiszone w miodzie z goździkami.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.