Z ciecierzycą i cukinią a nie z kiełbasą i boczkiem!
Zdrowo i cudownie, jesiennie smacznie. Ja robię zawsze dość sporo tego typu dań, bo trzeba się trochę napracować przy krojeniu papryki więc jak się juz nakroje, to chcę mieć na zapas. Takie leczo można zamrozić. Zamiast ciecierzycy natomiast nada się również fasola z puszki, najlepiej biała i duża.###
Dużą porcję tego specjału można zjeść bez wyrzutów sumienia. Ciecierzycę uważa się za jedno z najlepszych źródeł białka roślinnego. Ma ona cały komplet aminokwasów z wyjątkiem metioniny.
Leczo z ciecierzycą i cukinią
- ok. 6 papryk, mogą być różnego koloru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 średniej wielkości cukinie
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej lub ½ łyżeczki płatków chili
- ½ łyżeczki kurkumy
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki – do posypania
- Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w spore kawałki.
- Cukinię umyć i pokroić w grubawą kostkę.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
- Na dnie szerokiego acz głębokiego garnka rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć 2-3 minuty. Dodać papryki w proszku i kurkumę. Mieszając smażyć ok. 1 minutę.
- Wrzucić paprykę i smażyć często mieszając aż papryka zacznie mięknąć. Około 8-10 minut.
- Dodać cukinię i mieszając smażyć kolejne 5 minut.
- Dodać ciecierzycę i pomidory z puszki. Dusić kolejne 10 minut pod lekko uchyloną pokrywką. Można podlać trochę wodą, jeśli wydaje się zbyt gęsta. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać obficie okraszone natką pietruszki.