Chyba już czas na mrożona kawę, prawda? Mrożona kawa bananowo-migdałowa ma konsystencję puszystego cappuccino. Cudownie się nadaje na moment chłodnego relaksu w środku gorącego dnia. Jeśli dodacie do niej odzywkę białkową lub kolagen w proszku, to zrobi się z tego sycące danie.
Latem zdarza mi się dodawać do koktajli tego typu odżywkę białkową, bo w ciepłe dni mam wtedy mniejszy apetyt, za to dużo więcej piję. Wtedy aby mieć pewnośc, że mam wystarczająco białka w diecie, korzystam z odżywki białkowej. Dzięki temu czuję się nasycona i duższę w zarodku chęć podgryzania. Kawa bananowa z odżywką białkową, to naprawdę sycący posiłek.
Suplement kolagenu – 6 rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę, jeśli chcesz dobrze wybrać
Kolagen w diecie po 40ce – co jeść a czego unikać
Mrożona kawa bananowo-migdałowa jest świetna po bieganiu czy innej, intensywnej aktywnośći fizycznej. Polecam wszystkim aktywnym paniom.
Do kawy częśto wykorzystuję mleko sojowe. To świadomy wybór. Nie mam problemu z laktozą i jem dużo innych, tradycyjnych mlecznych produktów.
Mleko sojowe to mój ukłon w stronę menopauzy. W oczekiwaniu na jej nadejście nie siedzę z założonymi rękoma tylko działam. Produkty sojowe zawierają fitoestrogeny. Jak dowodzą badania, regularna obecność fitoestrogentów w diecie kobiet w wieku około menopauzalnym opóźnia jej nadejście oraz łagodzi nieprzyjemne dolegliwości z nią związane. Tych słynnych nieprzyjemnych skutków menopauzy doświadczamy, kiedy w organizmie estrogeny spadają w gwałtownych skokach. Dodatek fitoestrogenów pomaga wyrównywać te różnice i spokojniej przechodzić przez czas menopauzalnej transformacji.
Do kawy mrożonej i tylko do niej, używam jednak mleka migdałowego bo jest bardzo delikatnie, naturalnie słodkie, w stopniu, który mi idealnie pasuje do mrożonej kawy. Do tego jeszcze trochę naturalnej słodyczy z banana i mam swój próg słodkości dla mrożonej kawy na idealnym poziomie.
Do kawy można wrzucić kilka kostek lodu, ja jednak tego nie robię, tylko mocno schładzam swoją kawę z expresu.



Mrożona kawa bananowo-migdałowa
- ok. 100 ml kawy z expresu lub kawiarki (ostudzonej a potem mocno schłodzonej w lodówce)
- 1 banan
- 200-250 ml mleka migdałowego
- 1 miarka kolagenu Zojo eliksir (opcjonalnie)
- Blendujemy mleko migdałowe z bananem i ew. z kolagenem na gładką masę.
- Do wysokiej szklanki wlewamy wcześniej zaparzoną, zimna kawę. Do tego wlewamy mleko migdałowo-bananowe.
Chcesz zdrowo schudnąć? Chcesz mieć pomysły na wartościowe, przepyszne, letnie gotowanie? Sprawdź dietę śródziemnomorską dla kobiety po 40ce.