Chyba już czas na mrożona kawę, prawda? Mrożona kawa bananowo-migdałowa ma konsystencję puszystego cappuccino. Cudownie się nadaje na moment chłodnego relaksu w środku gorącego dnia. Jeśli dodacie do niej odzywkę białkową lub kolagen w proszku, to zrobi się z tego sycące danie.

Latem zdarza mi się dodawać do koktajli tego typu odżywkę białkową, bo w ciepłe dni mam wtedy mniejszy apetyt, za to dużo więcej piję. Wtedy aby mieć pewnośc, że mam wystarczająco białka w diecie, korzystam z odżywki białkowej. Dzięki temu czuję się nasycona i duższę w zarodku chęć podgryzania. Kawa bananowa z odżywką białkową, to naprawdę sycący posiłek.

Suplement kolagenu – 6 rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę, jeśli chcesz dobrze wybrać

Kolagen w diecie po 40ce – co jeść a czego unikać

Mrożona kawa bananowo-migdałowa jest świetna po bieganiu czy innej, intensywnej aktywnośći fizycznej. Polecam wszystkim aktywnym paniom.

Do kawy częśto wykorzystuję mleko sojowe. To świadomy wybór. Nie mam problemu z laktozą i jem dużo innych, tradycyjnych mlecznych produktów.

Mleko sojowe to mój ukłon w stronę menopauzy. W oczekiwaniu na jej nadejście nie siedzę z założonymi rękoma tylko działam. Produkty sojowe zawierają fitoestrogeny. Jak dowodzą badania, regularna obecność fitoestrogentów w diecie kobiet w wieku około menopauzalnym opóźnia jej nadejście oraz łagodzi nieprzyjemne dolegliwości z nią związane. Tych słynnych nieprzyjemnych skutków menopauzy doświadczamy, kiedy w organizmie estrogeny spadają w gwałtownych skokach. Dodatek fitoestrogenów pomaga wyrównywać te różnice i spokojniej przechodzić przez czas menopauzalnej transformacji.

Dieta w okresie menopauzy

Do kawy mrożonej i tylko do niej, używam jednak mleka migdałowego bo jest bardzo delikatnie, naturalnie słodkie, w stopniu, który mi idealnie pasuje do mrożonej kawy. Do tego jeszcze trochę naturalnej słodyczy z banana i mam swój próg słodkości dla mrożonej kawy na idealnym poziomie.

Do kawy można wrzucić kilka kostek lodu, ja jednak tego nie robię, tylko mocno schładzam swoją kawę z expresu.

Mrożona kawa bananowo-migdałowa

  • ok. 100 ml kawy z expresu lub kawiarki (ostudzonej a potem mocno schłodzonej w lodówce)
  • 1 banan
  • 200-250 ml mleka migdałowego
  • 1 miarka kolagenu Zojo eliksir (opcjonalnie)
  1. Blendujemy mleko migdałowe z bananem i ew. z kolagenem na gładką masę.
  2. Do wysokiej szklanki wlewamy wcześniej zaparzoną, zimna kawę. Do tego wlewamy mleko migdałowo-bananowe.

Chcesz zdrowo schudnąć? Chcesz mieć pomysły na wartościowe, przepyszne, letnie gotowanie? Sprawdź dietę śródziemnomorską dla kobiety po 40ce.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.