Najlepsze, najsłodsze pomidory i dużo bazylii – ten zestaw gwarantuje niezwykle aromatyczną ucztę. Jest jeszcze tymianek, marchewka i przyprawy.
Bardzo ważne jest, aby nasze pomidory były bardzo dojrzałe i słodkie. Aby wydobyć z ich absolutnie całą słodycz pomidory podpieczemy w piekarniku.### Nie ma co marudzić. Pieczenie pomidorów, to naprawdę żadna filozofia. Kroisz, wkładasz i pieczesz. Bardzo polecam upiec pomidory na zapas, na kolejny raz. Niewykorzystaną porcję można zamrozić. Wtedy przygotowanie tej potrawy potrwa naprawdę krótko.
Kolejna zaleta zupy wegańskiej to fakt, że ma w związku z tym niewiele kalorii. To dla mnie sygnał, żeby wjechała na stół chrupiąca bagietka.
Zrobiłam pomidorową bazyliową myśląc, że będę miała na dwa razy, a skończyło się na konsumpcji jednorazowej.
Jeśli marzycie o lekkiej, aromatycznej, rozgrzewającej kolacji to ta zupa jest idealna na taką okazję.
Jest to typowe danie z kuchni śródziemnomorskiej, uznawanej jak wiecie, za jedną z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Nie dziwię się.
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z bazylią
- ok. 1,5 kg pomidorów
- 2-3 nieduże marchewki
- 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz
- 1 puszka pomidorów z puszki, krojonych
- garść świeżych listków bazylii
- 3-4 łodyżki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki kurkumy
- 600 ml wody
- kawałki chrupiącej, francuskiej bagietki opieczonej w tosterze na złoto
- Pieraknik rogrzewamy do 200oC.
- Pomidory przekrawamy na ćwiartki lub połówki (jeśli są małe). Marchewkę obieramy i kroimy na pół. Warzywa smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
- Układamy na blasze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
- W garnku (ach żeliwny świetnie się nadaje!) rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, pod koniec dodając czosnek. Smażymy jeszcze chwilę uważając, żeby nie przypalić czosnku.
- Do tego dodajemy pieczone pomidory z marchewką, pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy.
- Podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem wyjmujemy łodyżki tymianku.
- Zajadamy z bagietką.