Najlepsze, najsłodsze pomidory i dużo bazylii – ten zestaw gwarantuje niezwykle aromatyczną ucztę. Jest jeszcze tymianek, marchewka i przyprawy.

Bardzo ważne jest, aby nasze pomidory były bardzo dojrzałe i słodkie. Aby wydobyć z ich absolutnie całą słodycz pomidory podpieczemy w piekarniku.### Nie ma co marudzić. Pieczenie pomidorów, to naprawdę żadna filozofia. Kroisz, wkładasz i pieczesz. Bardzo polecam upiec pomidory na zapas, na kolejny raz. Niewykorzystaną porcję można zamrozić. Wtedy przygotowanie tej potrawy potrwa naprawdę krótko.

Kolejna zaleta zupy wegańskiej to fakt, że ma w związku z tym niewiele kalorii. To dla mnie sygnał, żeby wjechała na stół chrupiąca bagietka.

Zrobiłam pomidorową bazyliową myśląc, że będę miała na dwa razy, a skończyło się na konsumpcji jednorazowej.

Jeśli marzycie o lekkiej, aromatycznej, rozgrzewającej kolacji to ta zupa jest idealna na taką okazję.

Jest to typowe danie z kuchni śródziemnomorskiej, uznawanej jak wiecie, za jedną z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Nie dziwię się.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z bazylią

  • ok. 1,5 kg pomidorów
  • 2-3 nieduże marchewki
  • 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz
  • 1 puszka pomidorów z puszki, krojonych
  • garść świeżych listków bazylii
  • 3-4 łodyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 600 ml wody
  • kawałki chrupiącej, francuskiej bagietki opieczonej w tosterze na złoto
  1. Pieraknik rogrzewamy do 200oC.
  2. Pomidory przekrawamy na ćwiartki lub połówki (jeśli są małe). Marchewkę obieramy i kroimy na pół. Warzywa smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
  3. Układamy na blasze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
  4. W garnku (ach żeliwny świetnie się nadaje!) rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, pod koniec dodając czosnek. Smażymy jeszcze chwilę uważając, żeby nie przypalić czosnku.
  5. Do tego dodajemy pieczone pomidory z marchewką, pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy.
  6. Podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
  7. Przed podaniem wyjmujemy łodyżki tymianku.
  8. Zajadamy z bagietką.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.