Ten rodzaj owsianki, to namaczanka, bez której ciężko mi żyć. Płatki owsiane razem z ziarnami chia zalewam mlekiem migdałowym wymieszanym ze zwykłym krowim mlekiem. Do tego dorzucam garść (taką bez przesady) orzechów włoskich albo migdałów. Niedbale je siekam. Zamykam w pudełku i trzymam w lodówce.

Rano wyjmuję wcześniej, zanim włączę ekspres do kawy, żeby trochę się ogrzała. Bywa, że lekko podgrzeję, ale rzadko.

Nocną owsiankę jem z sezonowymi owocami. Zimą najczęściej z cytrusami, kiwi, gruszką albo jabłkiem. Jabłko lubię zetrzeć na tarce (razem ze skórą). Banan do owsianki mnie nie kręci.

Wersja ze śliwkami moczonymi w soku pomarańczowym skradła moje podniebienie.  Nie jestem fanką bardzo słodkich owsianek. Nie dodaję cukru ani miodu, wystarcza mi słodycz owoców.

 Jeśli ktoś nie przesadza ze słodkimi daniami na co dzień, to wtedy kubki smakowe wyostrzają się na wychwytywanie słodyczy z produktów, które nie kojarzą nam się słodko w pierwszym skojarzeniu. A przecież słodkawe jest mleko, słodkawy posmak mają też orzechy.

Suszona śliwka moczona w soku pomarańczowym pięknie pęcznieje i ma taki uroczy, świąteczny posmak. Posypałam owsiankę odrobiną cynamonu, żeby świąteczne smaki miały ładne zakończenie. Wyszło bardzo zacnie.

Śliwki zostały mi po śledziach z suszonymi śliwkami, chili i przyprawą piernikową. Sok pomarańczowy? Nie, nie uruchamiam sokowirówki. Wystarczy sok z 1 średniej wielkości pomarańcza. Można go wycisnąć ręcznie.

Owsianka z suszoną śliwką pomarańczową

na 2 porcje

  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • średnia garść migdałów lub orzechów włoskich
  • mleko (napój) migdałowy bądź sojowy
  • mleko krowie
  • suszone śliwki
  • sok pomarańczowy, świeżo wyciśnięty
  • szczypta cynamonu
  1. Płatki owsiane, chia oraz lekko posiekane orzechy mieszamy i umieszczamy w pojemniku.
  2. Zalewamy mieszanką mleka roślinnego i zwykłego. U mnie mleka roślinnego jest więcej ok. 3/4. Kiedy jest za dużo zwykłego mleko krowiego chia tak ładnie nie nasiąka.  Zalewamy tak aby płyn był ok. 1 cm ponad nasiona. Nie trzeba się tym tak bardzo przejmować. Zamykamy szczelnie i wstawiamy na noc do lodówki.
  3. Suszone śliwki (ilości jaka wam odpowiada, ja biorę 4 na porcję) zalewamy sokiem pomarańczowym i zostawiamy na noc do nasiąknięcia.
  4. Rano wykładamy porcję owsianki i dekorujemy porcją śliwek. Prószymy w niewielką ilością cynamonu.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.