Jest dokładnie taki, jaki powinien być każdy dobry pasztet. Zwięzły, ale nie twardy. Delikatny, ale nie mdły. Lekki. Wspaniale pachnie. A kiedy się go piecze pachnie podwójnie wspaniale.

Smakuje świetnie z tradycyjnymi pasztetowymi dodatkami, czyli chrzanem albo żurawiną, tudzież z ogórkiem kiszonym.  Doskonały z kiszoną czerwoną kapustą. To również dobry pomysł dla tych, którzy gustują w obiadach typu bento.

Swoją lekkość pasztet zawdzięcza kaszy jaglanej. Przepis wzięłam z bloga Jadłonomia. Nieznacznie go zmieniłam. Autorka Jadłonomii jest weganką i z tego powodu nie używa jajek. Ja jednak jajko dodałam, dzięki czemu pasztet pięknie trzyma formę, nie kruszy się. Ominęłam też sos sojowy, bo zależało mi na ładnym kolorze. Poza tym skoro dodałam jajko, nie musiałam się ratować mokrymi dodatkami.

Z tym pasztetem może nie ma “roboty po pachy” , ale umówmy się, robienie pasztetu to nie bułka z masłem. Jeśli musisz coś zmielić w maszynce, a potem ją rozkręcić i umyć to lepiej, żeby to było warte tej roboty. I ten pasztet jest tego warty. Za każdym razem.

Pasztet warzywny

keksówka 12×24 cm

  • 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
  • 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
  • 100 ml oleju roślinnego, ale nie oliwy z oliwek i nie kokosowego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki (lub 1 pietruszka i kawałek selera)
  • 1 por, tylko biała część
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 jajko
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego lubczyku
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego lub świeżego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  1. Pora pokroić na cienkie talarki. Selera naciowego posiekać w cienką kostkę. Marchew, pietruchę, selera zetrzeć na tarce.
  2. Na dnie głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać pory i selera naciowego, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. 
  3. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe.
  4. Na patelnię (już po wyjęciu przypraw) dodać resztę przygotowanych warzyw, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 – 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
  5. Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę (1 raz).
  6. Dodać jajko, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
  7. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  8. Wyjąć, ostudzić całkowicie. Ciepły pasztet będzie się rozpadał. 
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.