Pesto cudownie pachnące majem. Świeże zioła, dobra oliwa i świat wydaje się lepszy. A jeśli jeszcze można do tego sobie ugotować makaron?! Życie ma swoje uroki.

Pesto można przez kilka dni przechowywać w lodówce, więc nie jest to wysiłek jednorazowy. Wiecie, że taki pęczek rukoli i bazylii razem wzięty to prawie 50% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która usprawnia kości, serce i pomaga w krzepnięciu krwi oraz witaminy A potrzebnej dla dobrego wzroku, pięknej skóry i wielu procesów neurologicznych.

Pesto warto wykorzystać jako omastę do tosta lub zamiast majonezu do jajka. Na zdjęciach makaron pełnoziarnisty z pesto i świeżymi pomidorami. Gotując makaron odlejcie pod koniec kilka łyżek wody przed odcedzeniem. Pesto bardzo ładnie klei się do makaronu, ale może być trochę za suche po kilku chwilach. Wtedy warto dodać odlanej wody. To jest też świetny patent, kiedy nie wyjęliśmy pesto wcześniej z lodówki, żeby się ogrzało do konsystencji miłego smarowidła.


Pesto bazyliowo-rukolowe

Jeśli nie używacie moździeża wrzućcie wszystko razem do malaksera i miksujcie na gładką masę.

  • 1 ząbek czosnku
  • garść bazylii
  • garść rukoli
  • 1 łyżka orzeszków piniowych (można LEKKO uprażyć na suchej patelni)
  • 3 łyżki sera grana padano albo parmigiano reggiano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  1. Czosnek siekamy i ucieramy w moździerzu z odrobiną soli na pastę.
  2. ​Listki bazylii i rukolę grubo i niedbale siekamy.
  3. Dokładamy partiami do moździeża i ucieramy, aż znacznie przypominać pastę.
  4. Dodajemy orzeszki piniowe i dalej ucieramy. Jeśli zdecydowaliście je uprażyć, to warto to zrobić bardzo delikatnie. Zbyt mocno przypalone zepsują smak.
  5. Ucieramy i dodajemy ser. Dalej ucieramy.
  6. Dodajemy oliwę i dalej ucieramy. Doprawiamy pieprzem. Ja już nie dodaję soli, bo sery użyte do pesto są słone.

 

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.