Wspaniałe jesienne kolory, cudowny smak i zapach. Wegetarianie najedzą się większą ilością, a i mięsożercy nie będą żałować, że podali taką dynię zamiast surówki.

Kochani, w tym przepisie proporcje dyni i cebuli są dowolne. Wrzucasz na blaszkę tyle ile ci potrzeba.

 

Pieczona dynia z sosem tahini

  • Dynia piżmowa
  • Cebula czerwona (przymusu nie ma)
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki jasnej pasty tahini
  • 1 i 1/2 soku c cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku

Do posypania opcjonalnie:

  • Natka pietruszki
  • Za’atar
  • Orzeszki piniowe ( jak ktoś liczy kalorie, można sobie darować)
  1. Dynię kroimy na kawałki do jedzenia na jeden raz. To samo z cebulą, ja kroję w ćwiartki.
  2. Do miski wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soli i ¼ łyżeczki pieprzu.
  3. Wkładamy pokrojoną na kawałki dynię i cebulę. Mieszamy z wyczuciem, aby oliwny sos pokrył warzywa.
  4. Układamy wszystko na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 20 – 30 minut w tem. 180oC, aż wszystko będzie miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków warzyw oraz możliwości piekarnika. Radzę po 20 minutach sprawdzać, czy już jest dobre na miękkość.
  5. Sos: w miseczce mieszamy pastę tahini, sok z cytryny, 2-3 łyżki wody, 1 łyżkę oliwy, czosnek i szczyptę soli. Mieszamy cierpliwie łyżką, aż sos będzie miał ładną kremową konsystencję. Po dodaniu cytryny sos może się zważyć i nie należy panikować. To normalny objaw. Trzeba dalej mieszać. Jeśli sos wydaje się nam zbyt gęsty proszę dodać trochę wody i dalej mieszać.
  6. Upieczoną dynię polewamy sosem z tahini.
  7. Można posypać zatarem, pietruszką i orzeszkami piniowymi. Można wybrać tylko jeden z tych dodatków, albo wszystkie naraz. Zaatar dodaje zdecydowanie arabskiego sznytu. Polecam nawet bez dodatków. Jest pycha.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.