Zupa na bogato smakowo i odżywczo. Za to bogactwo ją lubię. Pięknie nasyca, bo ma dużo roślinnego białka. Dla wszystkich, którzy ograniczają mięso, dania oparte na roślinach strączkowych, to „must have”, żeby nie objadać się w zamian pieczywem.
Jeśli zabieracie jedzenie do pracy i macie gdzie odgrzać, to koniecznie wciągnijcie na listę pomysłów taką zupę. Ucieszy was smakiem każda łyżka, najecie się, ale nie będziecie ospali. To świetna dawka energii w środku dnia.
Ja zafundowałam ją sobie na wytchnienie od mięsno mącznej kuchni polskiej. Spędziłam tydzień ferii z dziećmi w Szklarskiej Porębie, gdzie z dań jarskich serowano pierogi ruskie. W drodze powrotnej marzyłam o tej gęstej zupie.
Ma zdecydowanie arabski sznyt – kumin, kolendra i chili robią swoje. Bardzo rozgrzewa i pobudza, do działania.
Czerwona soczewica, którą dodaje się pod koniec gotowania, rozpadając się, pięknie zagęszcza zupę. Sok z cytryny podkreśla mieszankę smaków i podręca apetyt.
Jesli ze strączkami wam po drodze, to polecam też inne rarytasy:
Pasztet ze strączków, bez pieczenia
Zupa dyniowa z soczewicą i tymiankiem
Kalafior pieczony z ciecierzycą


Pikantna zupa z ciecierzycy i soczewicy
- 2 puszki ciecierzycy lub 200 g. suszonej ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (ok. 20 g., 4 cm)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (albo wędzonej, jak ktoś lubi)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łodygi selera naciowego
- dynia lub batat (słodki ziemniak) – ok. 300g.
- 200g czerwonej soczewicy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 750 ml wody
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki rosołowej dobrej jakości, bez zbędnych dodatków
- natka pietruszki lub kolendry
- Ciecierzycę odcedzić i przepłukać. W przypadku suchej ciecierzycy, należy ją namoczyć na noc i następnego dnia gotować w świeżej wodzie, aż będzie miękka, odcedzić.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce, selera naciowego pokroić w cienkie plasterki a dynię lub w batata w niewielką kostkę.
- Na dnia garnka rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i selera naciowego ok. 3 minut, dodać czosnek i imbir i smażyć mieszając ok. 2 minuty.
- Do tego dodać przyprawy: paprykę, chili w płatkach, kumin i kolendrę. Przesmażyć chwilę mieszając.
- Dodać pomidory z puszki, wymieszać, a następnie wrzucić ciecierzycę, dolać wodę i bulion. Gotować na małym ogniu ok. 25 minut.
- Po tym czasie dodać soczewicę oraz dynię lub batata i gotować pod przykryciem kolejne 10 minut. W tym czasie soczewica powinna ładnie się ugotować, zagęszczając zupę.
- Spróbować zupę i ewentualnie doprawić do smaku. Zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny. Na talerzu posypać szczodrze natką pietruszki.
Smacznego
.
.