Zupa na bogato smakowo i odżywczo. Za to bogactwo ją lubię. Pięknie nasyca, bo ma dużo roślinnego białka. Dla wszystkich, którzy ograniczają mięso, dania oparte na roślinach strączkowych, to „must have”, żeby nie objadać się w zamian pieczywem.

Jeśli zabieracie jedzenie do pracy i macie gdzie odgrzać, to koniecznie wciągnijcie na listę pomysłów taką zupę. Ucieszy was smakiem każda łyżka, najecie się, ale nie będziecie ospali. To świetna dawka energii w środku dnia.

Ja zafundowałam ją sobie na wytchnienie od mięsno mącznej kuchni polskiej. Spędziłam tydzień ferii z dziećmi w Szklarskiej Porębie, gdzie z dań jarskich serowano pierogi ruskie. W drodze powrotnej marzyłam o tej gęstej zupie.

Ma zdecydowanie arabski sznyt – kumin, kolendra i chili robią swoje. Bardzo rozgrzewa i pobudza, do działania.

Czerwona soczewica, którą dodaje się pod koniec gotowania, rozpadając się, pięknie zagęszcza zupę. Sok z cytryny podkreśla mieszankę smaków i podręca apetyt.

Jesli ze strączkami wam po drodze, to polecam też inne rarytasy:

Pasztet ze strączków, bez pieczenia

Zupa dyniowa z soczewicą i tymiankiem

Kalafior pieczony z ciecierzycą

Pikantna zupa z ciecierzycy i soczewicy

  • 2 puszki ciecierzycy lub 200 g. suszonej ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (ok. 20 g., 4 cm)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (albo wędzonej, jak ktoś lubi)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • dynia lub batat (słodki ziemniak) – ok. 300g.
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 750 ml wody
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki rosołowej dobrej jakości, bez zbędnych dodatków
  • natka pietruszki lub kolendry
  1. Ciecierzycę odcedzić i przepłukać. W przypadku suchej ciecierzycy, należy ją namoczyć na noc i następnego dnia gotować w świeżej wodzie, aż będzie miękka, odcedzić.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce, selera naciowego pokroić w cienkie plasterki a dynię lub w batata w niewielką kostkę.
  3. Na dnia garnka rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i selera naciowego ok. 3 minut, dodać czosnek i imbir i smażyć mieszając ok. 2 minuty.
  4. Do tego dodać przyprawy: paprykę, chili w płatkach, kumin i kolendrę. Przesmażyć chwilę mieszając.
  5. Dodać pomidory z puszki, wymieszać, a następnie wrzucić ciecierzycę, dolać wodę i bulion. Gotować na małym ogniu ok. 25 minut.
  6. Po tym czasie dodać soczewicę oraz dynię lub batata i gotować pod przykryciem kolejne 10 minut. W tym czasie soczewica powinna ładnie się ugotować, zagęszczając zupę.
  7. Spróbować zupę i ewentualnie doprawić do smaku. Zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny. Na talerzu posypać szczodrze natką pietruszki.

Smacznego

.

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.