


Pieczone falafele
Lubię falafele, ale ich oryginalna wersja jest dla mnie zwyczajnie zbyt ciężka. Klasyczne falafele robi się z surowej ciecierzycy, wcześnie nie gotowanej, a jedynie namoczonej i potem mielonej. Kolejny ważny krok to smażenie w głębokim tłuszczu. Przy użyciu surowej...
Pesto z marynowanych karczochów, doskonałe do makaronu
Talerz dobrego makaronu, to jednak potrafi zrobić dużo dobrego. Jeśli macie w domu przypadkiem, a nawet celowo, słoik marynowanych karczochów i nie wiecie co z nim zrobić, to już wiecie. Ja kupiłam te karczochy, żeby coś z nich zrobić tylko,...
Pikantna zupa z ciecierzycy i soczewicy z arabską nutą
Zupa na bogato smakowo i odżywczo. Za to bogactwo ją lubię. Pięknie nasyca, bo ma dużo roślinnego białka. Dla wszystkich, którzy ograniczają mięso, dania oparte na roślinach strączkowych, to „must have”, żeby nie objadać się w zamian pieczywem. Jeśli...
Jak dbać o grzybek herbaciany, czyli SCOBY
W trakcie udanej fermentacji kombuczy, do’matki’ grzybka herbacianego, czyli SCOBY dołącza kolejny grzybek herbaciany, czyli dziecko, a więc w naszym słoju mamy teraz dwa pływające galaretowate płaty. Każdy z nich może być juz samodzielnie wykorzystany do...
Cytrusowe inspiracje kulinarne na zimę
Zima to czas najsmaczniejszych pomarańczy i innych cytrusów. Tak jak z początkiem lata warto szaleć za truskawkami, tak teraz zajadajmy się pomarańczami, mandarynkami, grejpfrutami i pomelo. Nie sokiem z pomarańczy. Całymi,...
Pasztet ze strączków bez pieczenia
Nieustannie poszukuję alternatywy wędliny na kanapki, które wszyscy rodzinnie lubimy. Nie ma się co oszukiwać. Kiedy jesteśmy zagonieni, najłatwiej jest zrobić sobie kanapkę. A ja bym chciała, żeby było jeszcze najzdrowiej. Nie tylko z żółtym serem albo wędliną....
Burgery z chrupiącym, pieczonym kalafiorem i majonezem miso
Chrupiące kalafiorowe burgery, ach jak cudownie chrupiące. To największa zaleta. Smaczne też są oczywiście, a do tego pieczone. Dobre roślinne burgery to pychota. Pieczenie sprawia, że oszczędność tłuszczu jest naprawdę duża, więc ja sobie na to konto...
Energetyczny, zimowy koktajl
Zimą kupimy wszystkie składniki bez problemu – banan, jabłko, pomarańcza i cytryna. Idealny żeby uzupełnić zapas witamin, minerałów i błonnika. Świetny po intensywnych ćwiczeniach/treningach. Trzeba wtedy jak najszybciej uzupełnić zapasy...
Granola wytrawna z kaszą gryczaną
Granola jest z płatków owsianych, żytnich oraz kaszy gryczanej. Do tego pestki słonecznika, dyni i trochę orzechów. Skleja ją wspaniały dresing musztardowy z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Jakie to dobre. Jeśli zamiast płatków żytnich dodacie...
Wiosenna sałatka z bobu i pomidorów
Wiosenna, kolorowa sałatka z bobu i pomidorków. Sezonowe najlepsze, więc dopóki bób młody, korzystajmy. Bób jak i inne rośliny fasolowate ma dużo białka.### Taka sałatka jest bardzo dobrym pomysłem na lekki obiad, albo do...
Zupa miso z warzywami – łatwa, lekka i umami
Miso to fermentacyjny hit z Japonii. Soję często z dodatkami zbóż czy nasion, fermentuje się miesiącami a bywa, że i latami. Istnieją setki odmian miso. Wszystkie odmiany łączy to, że pasta miso jest bardzo zdrowa. Zupę miso Japończycy jedzą codziennie,...
Wieprzowina rozpływająca się w ustach, czyli uczta na weekend
Powoli pieczona, mięciutka, pyszna. Normalne jedzenie to nie tylko zielone koktajle i sałatki. Jest miejsce na wszystko. Zamiast zamawiać kebaba albo hamburgera z sieciówki, zróbcie sobie taką kanapkę z powoli pieczonym mięsem....
Szparagi, kalafior i kasza – sałatka z sycylijskim twistem
Szparagowe szaleństwo już wita się z gąską. Chociaż ceny szparagów jeszcze nie są zbyt atrakcyjne, to nie mogłam się powstrzymać. Sezonowe warzywa są jak wakacyjna miłość, soczysta, intensywna, ale krótka. Szparagi zasługują na naszą atencję przede wszystkim za...
Tatar z łososia
Warto upolować dobrego łososia. Jest doskonałym źródłem kwasów omega 3 i to tych najcenniejszych DHA i EPA. Kwasy omega 3 wspaniale działają na nasz mózg, serce, stawy i ogólny stan zdrowia. To tak zwane dobre tłuszcze. Tego łososia jemy w stanie surowym, więc musicie...
Szparagi z łososiem i sałatką z rukoli i pomarańczy
W tym przepisie szparagi są świetną konkurencją dla czegokolwiek, co serwujecie z grillowanym lub smażonym łososiem. Szparagi mogą być z wody lub pieczone, a łosoś jest wcześniej marynowany. Do tego cudownie słodka rukola z pomarańczą i życie...
Szparagowa zupa – krem z jajkiem
Zupa prosta, szybka, słodka i aromatyczna. Przyjemnie syci, szczególnie jeśli zjemy ją z jajkiem. Można udekorować grzankami. Szczególnie dzieci są na nie łase. A o zaletach szparagów można przeczytać TUTAJ. Szparagowa zupa – krem z jajkiem pęczek zielonych...
Szparagi z humusem
Zdrowo, szybko i żeby się nie odkładało na bokach? Szparagi z humusem. Humus to pasta-krem z ciecierzycy zwanej również cieciorką. W krajach arabskich nieodzowny jak w Polsce musztarda do grilla. Jest ukochaną przystawką do wszystkiego....