Polędwiczka pieczona z dynią i gruszkami

Polędwiczka pieczona z dynią i gruszkami

Lepiej iść na długi spacer niż tłuc kotlety i obierać ziemniaki. A po spacerze wstawić polędwiczkę z dynią i gruszkami do piekarnika. Czekamy i siadamy do stołu. Do tej pieczeni namawiam wszystkich, którym się wydaje, że nie porafią gotować jak również tych, którym...
Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami i natką pietruszki

Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami i natką pietruszki

Inna wersja wiosennego pesto. Czosnek niedźwiedzi w łagodniejszej formie, z natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podobny do pesto z czosnku niedźiwiedziego z pestkami dyni a jednak różnica jest wyraźna. Pietruszka łagodzi czosnkowatość pesto, a orzechy dodają...
Pieczona dynia z sosem tahini

Pieczona dynia z sosem tahini

Wspaniałe jesienne kolory, cudowny smak i zapach. Wegetarianie najedzą się większą ilością, a i mięsożercy nie będą żałować, że podali taką dynię zamiast surówki. Kochani, w tym przepisie proporcje dyni i cebuli są dowolne. Wrzucasz na blaszkę tyle ile ci potrzeba.  ...
Pesto bazyliowo-rukolowe

Pesto bazyliowo-rukolowe

Pesto cudownie pachnące majem. Świeże zioła, dobra oliwa i świat wydaje się lepszy. A jeśli jeszcze można do tego sobie ugotować makaron?! Życie ma swoje uroki. Pesto można przez kilka dni przechowywać w lodówce, więc nie jest to wysiłek...
Pasta z korzenia kurkumy fermentowana

Pasta z korzenia kurkumy fermentowana

Zalet kurkuma ma bez liku. To jedna z przypraw, która warto na stałe włączyć do gotowania. Więcej o zaletach zdrowotnych kurkumy korzyściach dla zdrowia TUTAJ. Z tego przepisu wychodzi pasta, której można użyć do zdrowego wzbogacania różnych dań. Kurkuma silnie barwi,...
Pasztet warzywny z kasza jaglaną

Pasztet warzywny z kasza jaglaną

Jest dokładnie taki, jaki powinien być każdy dobry pasztet. Zwięzły, ale nie twardy. Delikatny, ale nie mdły. Lekki. Wspaniale pachnie. A kiedy się go piecze pachnie podwójnie wspaniale. Smakuje świetnie z tradycyjnymi pasztetowymi dodatkami, czyli...
Pasta jajeczna z awocado

Pasta jajeczna z awocado

Jedna z najszybszych i najzdrowszych past na śniadanie – pierwsze albo drugie. Na zdjęciu w miękkiej bułce pszennej i kimchi. Wspaniała.### Awokado trudno jest przechwalić. Przede wszystkim ma zdrowe tłuszcze, dzięki czemu wzmacnia serce,...

Pasta z dyni piżmowej (bez ciecierzycy)

Pierwsza zaleta tego dania – nie trzeba używać żadnego elektronicznego urządzenia do blendowania czy miksowania. Wystarczy widelec i miska. Pasta dyniowa jest delikatna jak mus. Można ją wyjadać dowolnymi warzywami prosto z miski. Możecie ją...
Pasta z dyni piżmowej (bez ciecierzycy)

Pasta z dyni piżmowej (bez ciecierzycy)

Pierwsza zaleta tego dania – nie trzeba używać żadnego elektronicznego urządzenia do blendowania czy miksowania. Wystarczy widelec i miska. Pasta dyniowa jest delikatna jak mus###. Można ją wyjadać dowolnymi warzywami prosto z miski. Możecie ją...
Orzechowe brownie bez mąki i pieczenia

Orzechowe brownie bez mąki i pieczenia

W orzechowym brownie bez pieczenia nie ma dodanego cukru, ale brownie jest słodkie za sprawą daktyli. Tę słodycz z powodzeniem równoważy masło orzechowe i nie warto go omijać, bo można się przesłodzić. Jest to bardzo kaloryczna przekąska, co piszę pod rozwagę tym,...
Owsianka z tahini na ciepło

Owsianka z tahini na ciepło

Śniadanie dla typowych owsiankożerców. Owsianka podręcona pastą tahini i karadamonem. Tahini, czy pasta tahini to masło sezamowe. Ziarna sezamu są mielone bez żadnych dodatków, aż do momentu uzyskania konsystencji pasty. Tahini ze swoim orzechowym posamkiem...
Pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli

Czerwona fasola jest bogatym źródłem błonnika, podobnie zresztą do innych fasoli. Pomaga obniżyć cholesterol i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi po jedzeniu. Podana tak jak tutaj z wieloziarnistym pieczywem jest świetnym daniem, zasobnym...
Musztarda na dwójniaku z suszoną śliwką, tymiankiem i miodem

Musztarda na dwójniaku z suszoną śliwką, tymiankiem i miodem

Zastanawiacie się może po co paprać się z domową musztardą, skoro można kupić w sklepie i to naprawdę niezłe. Powodów jest kilka. Domowa musztarda ma niezwykły, niepowtarzalny smak. Są taką kulinarną fanaberią. Wyczuwa się w nich pasję i radość. Wymyślam sobie takie...
Ogórki małosolne z liśćmi czosnku niedźwiedziego

Ogórki małosolne z liśćmi czosnku niedźwiedziego

Ogórki małosolne to wiosenny 'must have'. Każdy woli ogórki w innym stanie nasycenia solą i przyprawami. Ja preferuję kilkudniowe, jeszcze kruche, ale nie zbyt surowe, pachnące. Słone w sam raz, nie za bardzo. Jak...
Morelowo – daktylowy chutney, krótko fermentowany

Morelowo – daktylowy chutney, krótko fermentowany

Orientalna fermentacyjka na zimowe dni. Suszone owoce z przyprawami, rewelacyjne do sera i pieczonego mięsa, szczególnie do schabu. Pachnie odświętnie dzięki otartej skórce pomarańczy. Taki chutney dobrze robi jako odskocznia od tradycyjnych...
Makaron ze szparagami, serkiem i chilli

Makaron ze szparagami, serkiem i chilli

Makaron ze szparagami. Do tego serek i podkręceni smaku płatkami chlli. Danie jak marzenie. Po pierwsze makaron, a z makaronem wszystko wydaje się piękniejsze. Po drugie czas wykonania, to tyle ile się gotuje makaron. A po trzecie super łatwe wykonanie. Szparagi w tym...

Marynowane pieczarki z cebulą

Marynowane pieczarki i cebulka marynowana dobrze się czują w towarzystwie puree z białej fasoli. Nadają jej wyraźnego smaku, a puree z kolei łagodzi intensywność marynaty. Mogą zainteresować Cię również... Soczewicowa sałatka z pomarańczą i...
Migdały na ostro

Migdały na ostro

Pyszne, mocno przyprawione, pieczone migdały, które świetnie się sprawdzą na imprezie lub podczas wciągającego serialu. Są również bardzo dobrym pomysłem na zdrowszą przekąskę w pracy. Warto jedynie wziąć pod uwagę, że ilość podana w przepisie nie jest porcją na jeden...
Marynata z rozmarynu i tymianku, do mięsiwa z grilla

Marynata z rozmarynu i tymianku, do mięsiwa z grilla

Rozmaryn, oprócz cudownego zapachu, zawiera substancje, które pobudzają system odpornościowy i ułatwiają trawienie.W składzie tego zioła są również substancje, o działaniu przeciwzapalnym, które łagodzą ataki astmy. Dodatkowo,...
Młoda kapusta, kiszona z kurkumą i płatkami chilli

Młoda kapusta, kiszona z kurkumą i płatkami chilli

Czy wiesz, że w 50 g. domowej kiszonej kapusty jest więcej probiotyków, niż w opakowaniu zawierającym 100 probiotycznych kapsułek. A do tego mamy jeszcze płatki chilli wspierające metabolizm oraz kurkumę, najsłynniejszą dalekowschodnią przyprawę, która...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.