


Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami i natką pietruszki
Inna wersja wiosennego pesto. Czosnek niedźwiedzi w łagodniejszej formie, z natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podobny do pesto z czosnku niedźiwiedziego z pestkami dyni a jednak różnica jest wyraźna. Pietruszka łagodzi czosnkowatość pesto, a orzechy dodają...
Pieczona dynia z sosem tahini
Wspaniałe jesienne kolory, cudowny smak i zapach. Wegetarianie najedzą się większą ilością, a i mięsożercy nie będą żałować, że podali taką dynię zamiast surówki. Kochani, w tym przepisie proporcje dyni i cebuli są dowolne. Wrzucasz na blaszkę tyle ile ci potrzeba. ...
Pesto bazyliowo-rukolowe
Pesto cudownie pachnące majem. Świeże zioła, dobra oliwa i świat wydaje się lepszy. A jeśli jeszcze można do tego sobie ugotować makaron?! Życie ma swoje uroki. Pesto można przez kilka dni przechowywać w lodówce, więc nie jest to wysiłek...
Pasta z korzenia kurkumy fermentowana
Zalet kurkuma ma bez liku. To jedna z przypraw, która warto na stałe włączyć do gotowania. Więcej o zaletach zdrowotnych kurkumy korzyściach dla zdrowia TUTAJ. Z tego przepisu wychodzi pasta, której można użyć do zdrowego wzbogacania różnych dań. Kurkuma silnie barwi,...
Pasztet warzywny z kasza jaglaną
Jest dokładnie taki, jaki powinien być każdy dobry pasztet. Zwięzły, ale nie twardy. Delikatny, ale nie mdły. Lekki. Wspaniale pachnie. A kiedy się go piecze pachnie podwójnie wspaniale. Smakuje świetnie z tradycyjnymi pasztetowymi dodatkami, czyli...
Pasta jajeczna z awocado
Jedna z najszybszych i najzdrowszych past na śniadanie – pierwsze albo drugie. Na zdjęciu w miękkiej bułce pszennej i kimchi. Wspaniała.### Awokado trudno jest przechwalić. Przede wszystkim ma zdrowe tłuszcze, dzięki czemu wzmacnia serce,...Pasta z dyni piżmowej (bez ciecierzycy)
Pierwsza zaleta tego dania – nie trzeba używać żadnego elektronicznego urządzenia do blendowania czy miksowania. Wystarczy widelec i miska. Pasta dyniowa jest delikatna jak mus. Można ją wyjadać dowolnymi warzywami prosto z miski. Możecie ją...
Pasta z dyni piżmowej (bez ciecierzycy)
Pierwsza zaleta tego dania – nie trzeba używać żadnego elektronicznego urządzenia do blendowania czy miksowania. Wystarczy widelec i miska. Pasta dyniowa jest delikatna jak mus###. Można ją wyjadać dowolnymi warzywami prosto z miski. Możecie ją...
Orzechowe brownie bez mąki i pieczenia
W orzechowym brownie bez pieczenia nie ma dodanego cukru, ale brownie jest słodkie za sprawą daktyli. Tę słodycz z powodzeniem równoważy masło orzechowe i nie warto go omijać, bo można się przesłodzić. Jest to bardzo kaloryczna przekąska, co piszę pod rozwagę tym,...
Owsianka z tahini na ciepło
Śniadanie dla typowych owsiankożerców. Owsianka podręcona pastą tahini i karadamonem. Tahini, czy pasta tahini to masło sezamowe. Ziarna sezamu są mielone bez żadnych dodatków, aż do momentu uzyskania konsystencji pasty. Tahini ze swoim orzechowym posamkiem...
Pasta z czerwonej fasoli
Czerwona fasola jest bogatym źródłem błonnika, podobnie zresztą do innych fasoli. Pomaga obniżyć cholesterol i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi po jedzeniu. Podana tak jak tutaj z wieloziarnistym pieczywem jest świetnym daniem, zasobnym...
Musztarda na dwójniaku z suszoną śliwką, tymiankiem i miodem
Zastanawiacie się może po co paprać się z domową musztardą, skoro można kupić w sklepie i to naprawdę niezłe. Powodów jest kilka. Domowa musztarda ma niezwykły, niepowtarzalny smak. Są taką kulinarną fanaberią. Wyczuwa się w nich pasję i radość. Wymyślam sobie takie...
Ogórki małosolne z liśćmi czosnku niedźwiedziego
Ogórki małosolne to wiosenny 'must have'. Każdy woli ogórki w innym stanie nasycenia solą i przyprawami. Ja preferuję kilkudniowe, jeszcze kruche, ale nie zbyt surowe, pachnące. Słone w sam raz, nie za bardzo. Jak...
Morelowo – daktylowy chutney, krótko fermentowany
Orientalna fermentacyjka na zimowe dni. Suszone owoce z przyprawami, rewelacyjne do sera i pieczonego mięsa, szczególnie do schabu. Pachnie odświętnie dzięki otartej skórce pomarańczy. Taki chutney dobrze robi jako odskocznia od tradycyjnych...
Makaron ze szparagami, serkiem i chilli
Makaron ze szparagami. Do tego serek i podkręceni smaku płatkami chlli. Danie jak marzenie. Po pierwsze makaron, a z makaronem wszystko wydaje się piękniejsze. Po drugie czas wykonania, to tyle ile się gotuje makaron. A po trzecie super łatwe wykonanie. Szparagi w tym...Marynowane pieczarki z cebulą
Marynowane pieczarki i cebulka marynowana dobrze się czują w towarzystwie puree z białej fasoli. Nadają jej wyraźnego smaku, a puree z kolei łagodzi intensywność marynaty. Mogą zainteresować Cię również... Soczewicowa sałatka z pomarańczą i...
Migdały na ostro
Pyszne, mocno przyprawione, pieczone migdały, które świetnie się sprawdzą na imprezie lub podczas wciągającego serialu. Są również bardzo dobrym pomysłem na zdrowszą przekąskę w pracy. Warto jedynie wziąć pod uwagę, że ilość podana w przepisie nie jest porcją na jeden...
Marynata z rozmarynu i tymianku, do mięsiwa z grilla
Rozmaryn, oprócz cudownego zapachu, zawiera substancje, które pobudzają system odpornościowy i ułatwiają trawienie.W składzie tego zioła są również substancje, o działaniu przeciwzapalnym, które łagodzą ataki astmy. Dodatkowo,...