Rzodkiewka na wiosnę musi być. I stanowczo protestuję przeciwko traktowaniu jej jako dodatku do kanapek. Zasługuje na dużo więcej. W tym wydaniu wietnie sprawdzi się jako surówka albo salsa. Jeśli zaczynacie grillować, to nie zapomnijcie o tym przepisie.

Rzodkiewka ma bardzo dużo zalet i żadnych wad. Przede wszystkim jest smaczna, tania, niskokaloryczna, w różnych rozmiarach i smakach. Można ją kupić pyszną i chrupiącą przez większość roku. Czy to mało?

  1. Witamina C, B1, B2, B6, kwas foliowy, potas.
  2. Regularne jedzenie rzodkiewki dobrze wpływa na działanie nerek i układu moczowego, łagodzi stany zapalne i infekcje dróg moczowych.
  3. Duża ilość błonnika w rzodkiewce usprawnia trawienie i zapobiega zaparciom.(1)
  4. Rzodkiewki są doskonałym warzywem dla odchudzających się. Mają mało kalorii, dużo wody i dużo błonnika. Błonnik ma tu do odegrania jeszcze inna rolę. Nie łatwo go strawić a zatem będzie w nas gościł dłużej a to z kolei sprawi, że będziemy syci na dłużej. A kiedy jesteśmy dobrze najedzeni, to nie myślimy o następnym posiłku tak szybko. Kanapka zjedzona w towarzystwie 4 rzodkiewek jest lepszym pomysłem na odchudzanie i poczucie sytości niż kanapka zjedzona bez rzodkiewkowego towarzystwa. (2)
  5. Antyoksydanty w rzodkiewkach, niektóre zupełnie wyjątkowe jak sulforafen potrafią ochronić nasze komórki przed rozwojem niektórych chorób nowotworowych min. prostaty, jelita grubego i piersi.(3)
  6. Jako kolejne warzywo o dużej zawartości witaminy C, jeśli rzodkiewkę jadamy często nie robimy wielką przysługę naszej skórze. O zaletach witaminy C możesz przeczytać TUTAJ.

Rzodkiewkowa salsa jest wspaniale odświeżająca i wiosenna. Doskonale sprawdzi się jako surówka do dań z grilla, albo innego mięsiwa. Ja zrobiłam ją do ciepłej fasoli i pasowała cudownie.

 

Rzodkiewkowa surówka z meksykańskim twistem

Przepis na 2 – 3 porcje

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • ¾ długiego świeżego ogórka lub 2 małe
  • 1 średnia cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 zielone papryczki chilli albo 1 papryczka jalapeno
  • ½ pęczka liści kolendry lub pietruszki
  • 1 limonka lub ½ cytryny
  • sól i pieprz
  1. Warzywa umyć, czosnek obrać z łusek.
  2. Liście kolendry lub pietruszki drobno posiekać.
  3. Z papryczki chili usunąć pestki i również drobniutko posiekać. Ilość papryczek to kwestia tego czy lubi ostro czy nie.
  4. Rzodkiewkę pokroić w kosteczkę.
  5. Ogórka razem ze skórą również pokroić w kosteczkę, tak samo cebulę i czosnek.
  6. Wszystkie posiekane warzywa połączyć razem i wymieszać. Dodać kolendrę i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
  7. Do tego wycisnąć sok z jednej limonki lub połowy cytryny.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.