Jagodowa sałatka z arbuzem i fetą jest świetna na polskie, gorące lato. Nadaje się na lekki obiad albo kolację. Zjedzcie jej dużo. Jest soczysta, lekka ale bardzo sycąca. Słonawy ser feta w zestawieniu z owocami podkreśla ich naturalną słodycz. Z kolei dodatek awokado dodaje (obok zdrowych tłuszczy) bardzo przyjemnego dla języka kontrastu oraz oczywiście dużo błonnika i przyjemnego nasycenia.
Czekałam, aż zrobi się upał, żeby się wziąć za tę kompozycję. Już miałam zacząć obmyślać jakiś dressing, ale kiedy spróbowałam okazało się, że jest zbyteczny. Całość jest i tak wybornie soczysta.
Głównym motorem do skomponowania tej kolorowej sałatki była chęć wykorzystania jagód leśnych. Filetowe owoce to królowe antyoksydantów. Są w nich polifenole i flawonoidy. Naukowcy przekonują, mają moc unieszkodliwiania wolnych rodników, które niszczą nasze komrókowe DNA, przyspieszają proces starzenia i zwiększają ryzyko chorób nowotworowych. A ja tego bardzo nie chcę, dlatego latem obżeram się fioletowymi owocami.
Poza tym to nasze, cudowne sezonowe jagody i jeżyny. Dorodne i słodkie. Sezonowe jest najlepsze.
Jedzcie na fioletowo, w dużych ilościach. Całe lato, na zdrowie.


Jagodowa sałatka z arbuzem i fetą
Porcja dla 1 osoby
Ilości owoców dobieramy wg. uznania. Radzę nie żałować jagód i jeżyn. Feta i awokado podane są w ilościach uważanych (i słusznie) za jedną porcję w posiłku.
- arbuz
- jagody lub borówki amerykańskie
- jeżyny – ja tym razem nie użyłam, bo nie miałam, ale bardzo pasują
- ½ awokado
- 40g sera feta (w wersji wege świetnie sprawdzi się tofu)
- natka pietruszki
- Arbuza kroimy na mniejsze części. Tak samo awokado. Feta niech będzie pokrojona w kosteczkę.
- Wszystkie składniki układamy na półmisku komponując sałatkę. Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego
Jeśli lubisz sałatki z fetą i awokado może ci też smakować sałatka z quinoa, awokado i fetą