Niech was nie zwiedzie ten znajomy, pospolity wygląd. To niby jest kiszona kapusta ale tak nie do końca zwyczajna.
Przede wszystkim na kapustę ukiszoną według tego przepisu woła się „Salvadoran curtido” co brzmi o wiele bardziej sexy niż ‘kiszona kapusta’.
Salvadoran curtido to kiszonka na bazie kapusty. I będą potrzebne same młode plony: młoda kapusta, młoda marchewka i młoda, jędrna, soczysta cebula oraz czosnek. Wszystko wiosenne, bez letnio-zimowych doświadczeń.
Kisi się szybko i burzliwie, jak to młodość. I jest naprawdę pycha. Ja zajadam do kanapek, a przede wszystkim do wszelkiego rodzaju wegetariańskich wypieków, pasztetów, smarowideł. Burgery z czerwonej fasoli odgrzewane na drugi dzień poszły u mnie właśnie w towarzystwie curtido. Podobne pieczone falafele, kapuściane curtido cudownie dopełniło smakowego szczęścia.
Taka kiszonka jest też udana jako surówka obiadowa. Ja dodaję wtedy jeszcze łyżkę oliwy i posypuję natką pietruszki lub koprkiem.
W wielu przepisach na Salvadoran curtido jest suszone oregano, ale mi nie podpasowało. Za to nie warto żałować ostrej papryczki. Curtido ma nas ostro zakręcić.
Salvadoran curtido – młoda kapusta krótko kiszona z warzywami
- 1 główka kapusty, tak troszkę powyżej 1 kg, żeby po odcięciu głąba i brzydkich liści został 1 kg
- 1 marchewka, młoda
- 1 średnia biała cebula, młoda
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili lub 1-2 łyżeczki płatków chili
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 płaska łyżka soli – lepiej posolić mniej i spróbować, czy smakuje a potem ewentualnie dosalać. Młoda kapusta bardzo chłonie sól.
- 1 łyżka suszonego oregano – opcjonalnie
- Kapustę drobno poszatkować.
- Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Tak samo czosnek. Cebulę kroimy na pół, a potem na cieniutkie plasterki. Papryczkę chili drobno siekamy.
- Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i odstawiamy na 2-3 godziny.
- Po tym czasie upychamy ciasno w słoiku i zamykamy.
- Fermentujemy 1-2 dni w temperaturze pokojowej od czasu do czasu odkręcając słoik, aby odgazować kiszonkę. Można jeść. Można też trzymać dłużej wtedy będzie zmieniać smak na bardziej dojrzały.
- Przechowywać w lodówce.