Nie ma powodu, żeby jeść na zapas. Szczególnie teraz, kiedy warto zadbać o zdrowie w wyjątkowy sposób. Jeśli utknęliśmy w domu, nie zapychajmy się makaronami, białym ryżem i górą mięsa. To co pracuje na naszą odporność, to świeże warzywa i owoce, a nie pasztet ze słoika.
Mamy z konieczności dużo mniej ruchu, dlatego powinniśmy jeść trochę mniej niż zwykle, nie odwrotnie. Trudno to zrobić, kiedy lodówka pełna po brzegi, a w kuchennych szafkach uginają się półki. Zapasy słodyczy i zgrzewki coli nęcą. Nie dajcie się.
Uratuje nas zdrowy rozsądek. Chociaż mamy zapasy, to starajmy się nie jeść na zapas. Sklepy są nadal otwarte, można bez problemu kupić świeże produkty. I właśnie na świeże postawmy w pierwszej kolejności planując posiłek.
Polecam bardzo bogatą odżywczo surówkę do obiadu. Taka w starym stylu, stołówkowa, ale warta zainteresowania. Jest w niej i kiszonka, i warzywa, i owoce a na koniec zdrowe tłuszcze. Na to czeka nasz organizm. Zjedzcie jej porządną porcję, nie żałujcie sobie. Dobrze nam zrobi tak porcja zdrowia.
Do tej surówki wykorzystuję pieczone buraki. To wymaga lekkiego zaplanowania, ale warto upiec sporą ilość buraków i potem je wykorzystać do różnych potraw. Ja tak bardzo często robię. Piekę razem buraki, bataty i dynię. Pieczone buraki wykorzystuję do sałatek i surówek. Bataty mam gotowe do robienia granoli dla dzieci albo wrzucam kawałek, do smoothie, albo mam gotowe go batatów z jogurtem – wtedy tylko odgrzewam. Pieczona dynia jest jak znalazł dla wielbicieli zup krem, albo na dyniowy hummus.
Pieczone warzywa możesz przechowywać w zamykanym pojemniku w lodówce, jeśli masz zamiar je zużyć w ciągu tygodnia. Jeśli chcesz je przechować dłużej, wtedy obierz ze skórki i zamróź.
Surówka obiadowa z kiszonej kapusty i buraków
- 3 buraki, upieczone
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 mała cebula albo kilka dymek
- 2 duże jabłka lub gruszki
- natka pietruszki
- 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek albo oleju lnianego
- pieprz
- Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku.
- Cebulę drobno posiekaj, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszaj wszystko razem, dopraw pieprzem, dodaj oleju. Całość posyp szczodrze natką pietruszki.
Na zdrowie