Kiszona surówka warzywna to porcja probiotyków w diecie. One sprawiają, że jesteśmy bardziej odporni na choroby, szybciej zwalczamy infekcje, poprawiamy metabolizm, a nawet mamy lepszy nastrój.

Jesień to kiszonki a kiszonki to odporność. A odporność to brak zmartwień o zdrowie. Kiszonki to również świetna opcja na zwiększenie warzyw w diecie. Kobietom po 40ce bardzo dobrze robi zwiększenie warzyw w diecie, to ważne.

To moja ulubiona kiszona surówka. Buraczki, marchewka, seler i oczywiście kapusta, a do tego dużo czosnku – połączenie genialne. O tym, ile jest w tym witamin i minerałów oraz antyoksydantów nie będę się rozwodzić, ale dodam jedynie, ze jest ich dużo i są brdzo różnorodne. Typowa porcja zdrowia. 

Kiszona surówka warzywna nie wymaga długiego czasu fermentacji. Wystarczą 2-3 kiszenia. ma wspaniałe kolory i jest po prostu pyszna. 

Jeśli roważacie wykorzystanie jej do obiadu na surówkę, polecam polanie oliwą z oliwek i szczodre posypanie natką pietruszki. 

Kiedy zajadam kanapkę z pastą z wątróbki albo z pasztetem, to nie wyobrażam sobie, żeby nie pożreć słusznej porcji tej surówy. Posypana natką pietruszki z łyżką oliwy jest znakomita jako surówka obiadowa. Zawsze podaję ją do hummusu, pieczonych falafeli i wege burgerów.

Przepis podpatrzyłam dawno temu na stronie FB Fermentujemy rośliny. Z czasem zmodyfikowałam do swojego ulubionego smaku.

Kiszona surówka warzywna z kapustą

  • ok. 2 kg białej kapusty
  • 2 buraki
  • 3 marchewki
  • seler, mały
  • 3 ząbki czosnku – opcjonalnie
  • 17 g soli
  1. Kapustę cienko poszatkować. Zostawić 1-2 liście w całości (przydadzą się na końcu, do słoika)
  2. Buraki, marchew i selera zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  3. Poszatkowaną kapustę wymieszać z utartymi warzywami i wymieszać. Posolić i wymieszać bardzo porządnie, żeby sól wszędzie się dostała. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na ok. 1 godzinę.
  4. Po leżakowaniu kapusta zrobi się bardziej miękka i warzywa puszczają sok. Nie będzie tego soku jakoś oszałamiająco dużo ale nie należy się tym martwić.
  5. Czosnek przecisnąć przez praskę. Odlać kilka łyżek soku z naszej surówki do szklanki i wymieszać z czosnkiem. Można też zmiksować czosnek z sokiem w rozdrabniaczu (ja tak robię).
  6. Sos czosnkowy dodać do surówki i wymieszać.
  7. Teraz nakładamy do słoików. Najlepiej czystymi rękoma. Nakładamy surówkę i upychamy na dół palcami. Wtedy likwidujemy pęcherzyki powietrza, a na wierzch wydostaje się cudnej urody sok. Kiszonek nigdy nie upychamy ‘pod sufit’. Trzeba zostawić trochę miejsca od góry,
  8. Dobrze jest, żeby surówka była przykryta płynem cały czas. Na wierzch kiszonki wkładamy kawałek liścia kapuścianego, żeby przykrył surówkę. Przyciskamy zawartość ostatni raz ku dołowi i zamykamy szczelnie słoik.
  9. Zostawiamy na 2 dni i można jeść.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.